Wat houdt het watertekort in Nederland in?

23/08/2022
276
Watertekort in Nederland

Het is al maanden droog in de wereld, té droog. De laatste weken heb je vast wel gehoord of gelezen dat complete rivieren en meren droog kwamen te liggen. Zo werden er in een meer in de buurt van Las Vegas lichamen gevonden die jaren lang onontdekt in het water lagen. Ze werden gevonden omdat het waterpeil zo laag was, dat de lichamen simpelweg met het blote oog te zien waren. In Europa wordt het ene 2e Wereldoorlog schip gevonden na het andere in de opgedroogde wateren. Wat heeft deze droogte voor een effect in Nederland? Je leest het in deze blog.

Warmte in Nederland

Al vanaf het begin van de zomer is het ontzettend warm in Nederland. De temperatuur breekt record na record, op 19 juli werd de warmste dag van dit jaar in Nederland gemeten: het kwik tikte toen in Maastricht de 39,5 graden aan! Om het record van warmste dag ooit in Nederland te evenaren moet de temperatuur nog íets meer stijgen, dat ligt namelijk op 40,7 graden.
Deze hitte brengt veel negatieve gevolgen met zich mee, zo wordt water steeds schaarser. De overheid kondigde het watertekort officieel aan op 3 augustus. Moeten we ons zorgen maken dat we dadelijk niet meer kunnen douchen? Of dat er geen drinkwater meer uit de kraan komt?

Is er een drinkwatertekort?

Om je maar meteen gerust te stellen: Nee, er geldt geen drinkwater te kort. Drinkwaterbedrijven kunnen op twee manieren hun water winnen. Ze kunnen zowel grondwater gebruiken als water dat ze uit rivieren halen. Voor beide gevallen is er geen acute nood aan de man. Ondanks dat de bovengrond gortdroog is, kan er nog steeds grondwater gewonnen worden. Dit omdat ze in dieptes graven die gelijk staan aan twee voetbalvelden. Hier is dus nog lang geen sprake van verdroging.

Problemen door het watertekort in Nederland

Door het watertekort in Nederland is de overheid genoodzaakt om bepaalde maatregelen te nemen. Met het nemen van deze maatregelen geven zij prioriteit aan bepaalde zaken die belangrijk zijn voor het winnen van water. Zo wordt er nu meer geld uitgegeven aan het hoog houden van het waterpeil van het IJsselmeer, hier haalt een groot gedeelte van Nederland het drinkwater uit.
Verder wordt er dringend verzocht om waterverspilling in huizen tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld oud water om aan je planten te geven, probeer niet te lang onder de douche te staan. Ze proberen je ook te ontmoedigen om je zwembad of bubbelbad vaak opnieuw te vullen met water.

In conclusie kunnen we zeggen dat de huidige situatie niet alarmerend is voor de Nederlandse huishoudens. Wel wordt er aangespoord om met zijn allen te letten op het waterverbruik. Wanneer we gezamenlijk minder water verspillen helpen we bij het voorkomen van het uitputten van onze waterbronnen.

Lees ook:  Verwachte krimp in bouwsector kan impact hebben op bouwmarkten en gereedschapswinkels

Recent

Zomerse ritten: zo bereid je jouw auto voor op het seizoen

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings