Aantal faillissementen zijn verdubbeld, maar niet alleen door corona

23/09/2020
259
ondernemer worden

In het tweede kwartaal van 2020 gingen wereldwijd bijna 150 grote bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro failliet. Volgens onderzoekers van kredietverzekeraar Euler Hermes is dit aantal twee keer zo groot als een jaar geleden. "Corona is niet de enige oorzaak. Vaak zit een bedrijf al in de problemen, bijvoorbeeld door slecht management of gebrek aan productontwikkeling."

Risk directeur Johan Geeroms zei dat in het tweede kwartaal van 2019 77 grote bedrijven failliet gingen en precies een jaar later 150 bedrijven failliet gingen. De totale omzet van deze bedrijven bedroeg samen 106,9 miljard US dollars.

De grootste stijging deed zich voor in West-Europa. "In Nederland heb je niet veel bedrijven zien failliet gaan. Hier hebben we NOW 1 en NOW 2. Ook kan de Nederlandse overheid het momenteel nog financieren. Ons budget is voldoende. De staatsschuld bedraagt ​​60% tot 70% van het BNP."

Terugslag

Het is anders in andere Europese landen. "De staatsschuld van België is ongeveer 110% en de staatsschuld van Italië ongeveer 130%. De overheid kan daar niet genoeg hulp bieden en de bedrijven in deze landen vallen een voor een om. In Nederland zullen we ook in het laatste kwartaal van volgend jaar een probleem hebben als de steun stopt, "zei Geeroms.

Hij noemde dit een "zombificatie proces". "Je kunt de situatie vanaf buiten niet zien, maar financieel liggen de bedrijven aan het infuus. Als de overheid de steunmaatregelen begint af te bouwen, de centrale bank het versoepelingsbeleid aan banden legt en het werkloosheidspercentage fors stijgt, verwacht ik dat Nederland de gevolgen ook goed gaat voelen."

Detailhandel

De meeste faillissementen van grote bedrijven vinden nu plaats in de detailhandel (52 bedrijven). Euler Hermes verwacht dat de bouw-, auto-, entertainment- en horecasector zullen volgen.

Veel bedrijven die zijn gevallen, hebben met de vinger gewezen naar het coronavirus. De klant blijft weg en soms kan de zaak niet worden geopend vanwege het de lockdown.

Volgens Geeroms is het echter te gemakkelijk om alleen het coronavirus de schuld te geven. "De onderliggende situatie is vaak meer. Dit kan een verscheidenheid aan knelpunten zijn: van schulden en overcapaciteit tot digitale verstoringen en periodieke blootstellingen. Corona verergert deze problemen. Dat is niet voor niets. Ondernemers moeten voorzichtig zijn. "

FNG

Een van de meest opvallende faillissementen is moderetailer FNG.

Volgens crisismanager Paul Lambrechts kampt het bedrijf naast corona met andere problemen. Volgens hem is de overname niet goed geïntegreerd en kan de overname van de onderneming niet met eigen inkomsten worden betaald, maar alleen met schulden.

handelsoorlog

"Waardoor FNG failliet is gegaan, speelt ook bij meerdere bedrijven. De bedrijven die failliet gaan, zijn al erg zwak", zegt Gallomes.

"Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de handelsoorlog. Ik bedoel niet alleen het conflict tussen China en de Verenigde Staten, maar ook het handelsembargo tegen Rusland. Als bedrijf moet je snel nieuwe markten vinden of nieuwe producten ontwikkelen. Zo niet kom je al snel in de problemen. '’

De overname van FNG is volgens Geeroms te agressief. "Bij de overname van Ellos in Zweden is bijvoorbeeld de hoofdprijs betaald. Het vreemd vermogen wordt bij de bank opgehaald met als uitgangspunt dat een bepaalde omzet kan worden behaald."

Lees ook:  Instagram en TikTok video’s zoeken via Google

Nadat de markt door corona instortte, kon het bedrijf geen rente meer betalen. "Maar in feite hebben deze overnames verlies gedraaid en Corona is de laatste klap. Ze willen te snel de wereld veroveren, er is bijvoorbeeld geen tijd om het overgenomen bedrijf goed te integreren. Zo komt er dus veel kijken bij het ondernemer worden."

 

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Het vermogen van Jaimie Vaes

Is het Formule 1 seizoen nu al beslist?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings