Het aantal werklozen stijgt. In september 2022 waren er in Nederland 382.000 mensen werkloos. Dat is 3,8 procent van de beroepsbevolking in Nederland. In het tweede kwartaal van 2022 leek het aantal nog te overzien. Toen was 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2021 was 4,3% werkloos. In totaal kwamen er echter in het derde kwartaal van 2022 elke maand 18.000 werklozen bij.
Oorzaak stijging van het aantal werklozen
Waarom het aantal werklozen stijgt, is direct aanwijsbaar. De euro is steeds minder waard, vanwege geldcreatie tijdens de Covid19-maatregelen. Daarnaast is er voor een gedeelte een energiecrisis door de problemen met Rusland. Alleen je ziet ook dat bedrijven misbruik maken van dit gegeven. Energiemaatschappijen die ook voor de elektriciteit ineens torenhoren prijzen vragen en die winsten uit het verleden niet gebruiken om bedrijven die het moeilijk hebben bij te staan. Zowel het issue met de geldcreatie als ook de gevolgen met 'het energieverhaal' zorgen ervoor dat producten enorm duur zijn.
De aanpak
De prijzen voor producten, vooral brandstof en boodschappen, rijzen de pan uit. De bank grijpt nu in met hogere rentes voor bijvoorbeeld de hypotheken. Dat zorgt ervoor dat mensen eerder gaan sparen en minder gaan uitgeven. Daarnaast zijn er mensen die allang niet meer kunnen rondkomen. Alles bij elkaar krijg je dus dat de koopkracht gigantisch daalt en dat zorgt ervoor dat er weer minder werk is. Dat er zo minder werk is, zorgt voor werkloosheid. Alleen als de bank niet zou ingrijpen met hogere rentes dan wordt het geld steeds minder waard, aangezien mensen dan blijven lenen en er zo steeds weer meer geld gecreëerd wordt.
Voorkomen dat het aantal werklozen stijgt?
Er zijn ook twijfels over de aanpak van de overheid met betrekking tot de mensen die financieel in de problemen komen. Komen werklozen zo helemaal in de knel? De Nederlandse Bank (DNB) had in het begin al aanbevolen aan de regering om alleen de mensen met de hele lage inkomens die het niet meer redden, te compenseren. De huidige regeling van de overheid werkt echter niet helemaal zo. Met als gevolg dat er ook weer meer geld wordt gecreëerd, dat niet broodnodig is. Dit versterkt de inflatie weer.
Oplossingen
Niet voor iedereen is er een oplossing. Banen zijn er nog wel. Bij uitzendbureaus zoals uitzendbureau in Maastricht heten ze mensen die werk zoeken dan ook van harte welkom. Het is echter niet zo dat iedereen alle banen wil. Veel mensen zitten vast aan constructies waardoor een baan met een salaris dik onder het vorige salaris, zorgt voor financiële problemen.