Belastingdienst schendt privacywet met zwarte lijst

09/11/2021
329
boekhouder offerte

Het blijkt dat de belastingdienst al een aantal jaren de wet overtreedt met fraudelijsten waar 270.000 mensen, waaronder minderjarigen op staan. De mensen die onterecht op de zwarte lijst stonden, kregen veel problemen met het aanvragen van schuldsanering, toeslagen en het doen van hun belastingaangiftes. Veel van hun zochten naar een boekhouder offerte en schakelde een boekhouder in voor hulp.

De zwarte lijst, die officieel de naam Fraude Signalering Voorziening draagt, werd bijgehouden van 2013 tot 2020. De Autoriteit Persoonsgegevens constateert nu dat de lijst, zoals we hem nu kennen nooit had mogen bestaan. Volgens de privacywet AVG, was er namelijk geen grondslag voor de FSV. De belastingdienst had deze gegevens dus nooit mogen verwerken. Verder werden gegevens te lang bewaard, klopten ze in sommige gevallen zelfs niet of waren ze niet actueel. Ook wanneer iemand geen fraudeur bleek, bleef deze persoon op de lijst staan. Volgens Wolfsen is een vermoeden van fraude altijd een mogelijke fraudeur.

Verwerkte gegevens brengen vervelende gevolgen

Niet alleen de persoonsgegevens van 270.000 mensen werden onterecht verwerkt, ook werden de gezondheidsgegevens van ongeveer 20.000 mensen verwerkt. De betreffende personen waren hier zelf niet van op de hoogte en dit gaat tegen de wet in. Dergelijke gegevens mogen namelijk niet bewaard worden als mensen dit niet zelf weten. Ook stonden bijna 2000 kinderen op de lijst. Waarom zij op de lijst terechtkwamen, is niet te snappen. Bij sommige mensen werd een dubbelde nationaliteit geregistreerd. Wolfsen kan niet zeggen of dat etnisch profileren als gevolg had.

Tienduizenden mensen kregen een label als fraudeur opgeplakt, terwijl dit in lang niet alle gevallen daadwerkelijk zo was. Voor een deel had dit grote gevolgen. Het ministerie van Financiën heeft bekend gemaakt dat zeker 15.000 mensen onterecht toegang tot schuldsanering of betalingsregeling werd ontzegd omdat ze op de zwarte lijst stonden.

De gegevens die werden verwerkt werden ook nog eens onvoldoende beschermt. Te veel medewerkers van de belastingdienst hadden toegang tot deze gegevens en konden iemand anoniem aanmerken als fraudeur.

Op de zwarte lijst

Mensen konden op vier verschillende manier op de lijst van de belastingdienst terechtkomen. De mensen die op de lijst terechtkwamen hadden een belastingaangifte die niet te verklaren waren door te hoge aftrekposten. Ook mensen met uitgaven die niet te verklaren waren werden op de lijst te staan. Andere personen kwamen in de FSC terecht door een melding die van buiten de belastingdienst kwam of door een verzoek tot informatie van een andere overheidsinstelling.

Bij veel mensen waren de gegevens onvolledig en werd er geen reden genoteerd. Hierdoor kan de belastingdienst naar verwachting, maar bij de helft van de gevallen de reden achterhalen. Officieel werd de FSV al in 2020 afgeschaft, omdat toen der tijd al bleek dat deze in strijd was met de privacywetgeving.

Lees ook:  Corona is (bijna) op zijn retour

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings