Cannabisgebruik in Nederland nog altijd erg hoog

03/03/2023
192
cannabisgebruik

Het cannabisgebruik is in Nederland nog altijd erg hoog. Cannabisgebruik komt vooral onder jongeren voor. In 2021 had volgens Trimbos iets meer dan de helft van de mensen tussen de 25 en 29 jaar ervaring met cannabis. Het daadwerkelijke gebruik ligt het hoogst bij jongeren tussen de 18 en 19 jaar. Vooral in grote steden zoals Amsterdam is het gebruik erg hoog.

In Nederland zijn zogenaamde softdrugs zoals cannabis gedoogd. Dit betekent dat ze in coffeeshops verkocht mogen worden. Toch is dit nog regelmatig een punt ter discussie. Voor de volksgezondheid zou het beter zijn als er een verbod komt. Softdrugs zijn namelijk niet ongevaarlijk. Ook hierbij kunnen de gevolgen voor zowel de korte- als de lange termijn ernstig zijn. In de afkickkliniek Amsterdam komen dan ook genoeg mensen binnen met een wietverslaving.

Welke gevolgen heeft dit hoge cannabisgebruik? Hoe herken je een wietverslaving? En wat als je hier zelf last van hebt of iemand in de omgeving kent die verslaafd is? Waar kan je dan terecht?

Symptomen wietverslaving

De eerste stap naar genezing is erkennen dat je verslaafd bent. Toch vinden veel mensen het lastig om dit te zeggen. ‘Ach, bijna iedereen in mijn vriendengroep rookt wel eens een jointje. Daar is toch niets mis mee?’ Toch glij je langzaam maar zeker af in een verslaving. Er zijn maar weinig mensen die het echt bij recreatief gebruik kunnen houden.

Maar wanneer spreek je van een verslaving? Opvallend is dat mensen hierbij vooral denken aan hoeveel je gebruikt. Bij slechts één keer per dag ben je toch niet verslaafd? Toch wel. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid, maar of je wel of niet afhankelijk bent. Als jij de dag niet door kunt komen zonder cannabis, dan spreken we van een verslaving.

De belangrijkste symptomen zijn dus vooral dat je zonder cannabis niet meer normaal kunt functioneren. Je kunt bijvoorbeeld niet inslapen, je hebt het nodig om je stemming te verbeteren of om beter te presteren. Daarnaast begin je ook anders te doen tegen je omgeving. Misschien lieg je wel over je gebruik of beloof je te stoppen en onderneem je meerdere pogingen, maar mislukken ze bijna altijd.

Waar kan je terecht?

Gelukkig zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt met een wietverslaving. Besef goed dat therapie weinig zin heeft als je nog altijd wiet of hasj gebruikt. Je geest moet helder zijn om stappen te nemen. Daarom is een detox kliniek Nederland een echte aanrader. Hier kan je meestal zonder wachtlijst instappen en onder medische begeleiding afkicken. Pas wanneer je lichaam vrij is van de effecten van cannabis, kan je verder geholpen worden.

Een verslaving staat bijna nooit echt op zichzelf. Er zijn maar weinig mensen die verslaafd raken omdat het in hun leven zo lekker loopt. Meestal spelen angsten, zelfs depressies en trauma’s een belangrijke rol. Pas wanneer de kern van het probleem kan worden aangepakt, kan ook de wietverslaving voorgoed worden opgelost. Pak je enkel de verslaving aan en duik je verder niet in de achterliggende oorzaak? Dan is de kans groot dat je later weer zult terugvallen. Daarom belangrijk dat je weet waar je terecht kunt en ook zo spoedig mogelijk wordt geholpen. Je kunt zelf hulp inschakelen, maar je ook laten doorverwijzen door een (huis)arts.

Lees ook:  Het vermogen van Lil' Kleine

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier ons artikel over medicinale cannabis.

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Het vermogen van Jaimie Vaes

Is het Formule 1 seizoen nu al beslist?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings