De consumptiecultuur: fast fashion

07/12/2022
292
consumptiecultuur

In de huidige maatschappij komt het beeld van fast fashion steeds vaker voor, maar wat is fast fashion eigenlijk? En waarom maken we gebruik van fast fashion? Dit zijn allemaal vragen die kunnen bovenkomen als we het hebben over deze consumptiecultuur waar wij momenteel in leven.

Wat houdt fast fashion in?

Fast fashion is kleding die goedkoop en snel gemaakt, verscheept en verkocht wordt. Doordat fast fashion zo goedkoop is, kopen mensen deze kleding vaker dan reguliere kleding. Omdat de kleding zo goedkoop is, kunnen de winkels snel wisselen van assortiment en zich steeds in de laatste trends mengen. Het duurt voor deze fast fashion winkels 2 weken van de tekentafel totdat de kledingstukken in de winkels liggen. Als gevolg van deze aspecten blijven consumenten de kleding kopen en ‘oude’ kledingstukken weggooien.

In ons huidige straatbeeld zijn fast fashion winkels niet weg te denken, kijk maar eens aan de Zara en H&M, zij zijn in bijna iedere stad te vinden. In deze winkels is alles te vinden, voor heren en voor dames, van schoenen tot aan jassen. Hierbij is de kwaliteit niet zo belangrijk, maar juist de kwantiteit. Een dames bodywarmer is bijvoorbeeld beschikbaar in 4 varianten met verschillende details en iedere variant is weer beschikbaar in 3 kleuren. En dat voor een goedkope prijs. Door de opties die de winkels aanbieden, blijven ze aantrekkelijk om hier te winkelen, zeker voor jongeren.

Wat is erg aan fast fashion?

Wellicht wordt er gedacht dat fast fashion juist iets goeds is in de huidige tijd. De prijzen van verschillende dingen blijven alleen stijgen en door fast fashion kunnen mensen evengoed voldoende kleding kopen. Waar dit zeker een kern van waarheid heeft, zorgt fast fashion voor verschillende problemen wereldwijd. Onze consumptiecultuur voedt deze problemen door het te blijven kopen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen niet op de hoogte zijn van de gevolgen die fast fashion met zich meebrengt.

De gevolgen van fast fashion

Of het nou gaat om laarzen, heren jeans of dames regenjassen, door de fast fashion-industrie wordt ontzettend veel kleding weggegooid. In Nederland alleen komt dit jaarlijks uit op zo’n 135 miljoen kilo textiel. Om al deze kleding te maken zijn er grote fabrieken benodigd waar veel mensen aan het werk zijn. Deze fabrieken bevinden zich meestal in lageloonlanden, zoals Bangladesh, waar mensen werken onder slechte omstandigheden en soms zelfs kinderarbeid aan te pas komt.

Door de komst van fast fashion zorgen de textiel fabrieken nu voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door de processen die in deze fabrieken plaatsvinden komen chemicaliën vrij, zoals insecticide en pesticide, die terecht komen in rivieren, zeeën en meren. Naast dit alles verspilt de fast fashion-industrie veel water. Zo kost het 10.000 liter water om één paar jeans te maken.

De oplossing

Om fast fashion te laten verdwijnen uit ons straatbeeld, moet de gehele consumptiecultuur omlaag gaan. Dit is vrij onrealistisch kijkende naar hoe normaal we het eigenlijk vinden. Daarom is het verstandiger om te kijken naar vermindering van het gebruik van fast fashion, in plaats van het compleet te laten verdwijnen. Als we bewuster omgaan met onze kleding, misschien wat meer uitgeven voor een kledingstuk maar hier wel langer van genieten, zullen de negatieve effecten dalen.

Lees ook:  Huis in 2022

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier de laatste ontwikkelingen over het personeels tekort.

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Het vermogen van Jaimie Vaes

Is het Formule 1 seizoen nu al beslist?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings