De comeback van het uitstervende beroep van een stoffeerder

31/01/2022
279
herstofferen stoel

De hoeveelheid ambachtelijke herstoffeerders is in de afgelopen jaren fors afgenomen. In Nederland is er momenteel een tekort aan technische vakmensen in meerdere sectoren. Doordat we als maatschappij steeds meer vraag creëren voor duurzame diensten, heeft een stoffeerder echter steeds meer nieuwe klanten. Door klimaatverandering zijn er namelijk veel milieubewuste initiatieven ontstaan. Maar de stoffeerder was altijd al dé duurzame meubelkeuze.

Wat doet een stoffeerder?

Een stoffeerder ontwerpt en restaureert bestaande textiele voorwerpen. Een stoffeerder werkt vooral met binnen interieur meubels zoals stoelen en banken. Stofferen is niet anders dan het bekleden van een textiele verwerp. Herstofferen bestaat uit het verwijderen van de bestaande stof en bekleden van een product met een nieuwe laag stof.

Meubels met een unieke waarde worden opnieuw gestoffeerd door stoffeerders. Meubels met een emotionele waarde of designer concept zijn onvervangbaar en worden daarom niet bij de vuilstort gezet. Zijn de eigenaren toe aan een interieurverandering, dan kan de stoffeerder het meubelstuk een nieuw uiterlijk geven. De stoffeerder kan eventuele gebreken onder de laag stof herstellen en het meubelstuk op maat opnieuw opbouwen.

Waarom werken er minder mensen als stoffeerder?

Meubelstoffeerder is een authentiek ambachtelijk beroep voor vakmensen. Ervaren meubelstoffeerders zijn met de jaren met pensioen gegaan of overleden. Terwijl de aanwas van nieuw talent voor het beroep van meubelstoffeerder tegen viel. Het kopen van een nieuw meubelstuk is goedkoper dan het herstofferen van een bestaand meubelstuk. Voor doorsnee banken en stoelen was het voor veel mensen daardoor gunstiger een nieuw product aan te schaffen. De vraag naar de diensten en producten van een stoffeerder werd steeds lager, waardoor jonge mensen geen toekomstperspectief zagen in dit beroep.

Beginnende stoffeerders werden bovendien geconfronteerd met het arbeidsintensieve werk van stoffeerders. Voor het verwijderen van oude bekleding moest een stoffeerder namelijk heel secuur en consequent elk haakje handmatig verwijderen. Deed een stoffeerder dit te onvoorzichtig, dan beschadigde hij al snel het meubelstuk. Het beroep is gedurende de tijd gelukkig ook veranderd, want niet alles gebeurt meer handmatig. Omdat hergebruiken in 2022 populair is, zijn ook nieuwe stoffeerders nodig in de interieurbouw, bij matrasfabrikanten en in meubelfabrieken. Om jou te helpen met het verduurzamen hebben wij alvast de 5 tips voor het verduurzamen van jouw huis beschreven.

Waarom ontstaat er nu nieuwe vraag naar de diensten van een stoffeerder?

Door de klimaatcrisis worden wij als maatschappij steeds meer circulair. Bestaande producten worden hergebruikt of uit elkaar gehaald om zo te recyclen als nieuwe grondstoffen. De oceanen en zeeën zijn jarenlang vervuild met afval. Niet alleen proberen wij momenteel de wereld schoon te vegen van afval. De huidige afvalproductie is ook beperkt, en circulair georganiseerd. Vergeleken met het maken en aanschaffen van een nieuwe stoel of bank produceert het herstofferen van een bestaand meubelstuk minder CO2-uitstoot. Een groot argument vóór het hergebruiken en herstofferen van meubels is daarom dat het een duurzamere manier is om een uniek uitziend meubelstuk te ontvangen. Het herstofferen van die stoel van jouw overleden opa is het dus zeker waard!

Lees ook:  Veel verbouwingen in Den Haag ondanks de hoge prijzen

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings