De gevaren van een vegetarisch dieet

19/01/2022
249
plantaardig eiwitrijk eten

Extreem weer op komst

Klimaatverandering, dé grootste uitdaging van dit moment. Want de meest recente klimaatrapporten winden er geen doekjes omheen, het extreme weer van de afgelopen tijd zal steeds extremer en onvoorspelbaarder worden. Wat zou betekenen dat berichten van natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen, zware stormen en droogte zullen steeds vaker voorbij gaan komen.

 

Vegetariërs for the win

Geen prettig vooruitzicht, en veel mensen vragen zich dan ook af: 'Wat kan ik hier zelf aan doen?'. Simpel zeggen ze, draag je steentje bij en word vegetarisch. Verklein je ecologische voetafdruk door te kiezen voor voedsel dat minder van water verbruikt, minder ontbossing veroorzaakt en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.

 

Wat is een goed vegetarisch dieet?

Bij vele mensen is de knop al omgegaan, jongeren onder de 30 geven 2x zo vaak aan vegetariër te zijn. Voor deze groep geen vlees (of vis) meer maar als ze het goed doen een extra portie peulvruchten, volkoren graanproducten, zuivelproducten (of vervangers), eieren, noten, zaden én zeewier en algen. Vleesvervangers eten in plaats van echt vlees kan zo af en toe omdat je het lekker vindt, maar gezond is het niet. Deze vleesvervangers zijn sterk bewerkt en zitten vol calorieën, vet en zout.

 

Kan een mens zonder vlees?

Een mens kan prima oud worden zonder vlees in zijn dieet, maar wie overstapt op een vegetarisch dieet kan niet enkel de vlees uit zijn dieet schrappen en geen verdere aanpassingen maken. Ervan uitgaande dat je als vegetariër je huiswerk hebt gedaan en je het vlees op de eerder genoemde manier vervangt, verlaagd een vegetarisch dieet het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes. Wel heb je als vegetariër meer kans op een tekort aan vitamine B12 en ijzer en loop je daardoor meer kans hebben op een depressie, dus waak hiervoor.

 

Plantaardig eiwitrijk eten

Vlees is een eiwit-knaller, en een bron van ijzer, vitamine b12 en vitamine b1. Als vegetariër het wel belangrijk om erop te letten dat je hier genoeg van binnenkrijgt. Vooral sporters staan bekend om hun eiwitrijke maaltijden. Maar ook zij stappen over op plantaardig zonder dat de sportprestaties daaronder te lijden hebben. Vlees één op één vervangen met peulvruchten is niet aan te raden, dan moet je de hele dag door bonen eten en daar ga je zeker buikpijn van krijgen. Gelukkig is er een heel scala aan plantaardig eiwitrijk eten waar geen vitaminepil tegenop kan.

 

Vegetarisch buiten de deur

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Een vegetarisch dieet is thuis makkelijk vol te houden, pas wanneer je naar een restaurant gaat of bij anderen eet kan het een iets van problemen opleveren, restaurants zijn namelijk nog altijd gericht op vleeseters en voor niet vegetariërs is het lastig een volwaardige plantaardig diner in elkaar te zetten waar iedereen van kan genieten.

 

Gelukkig heb je de tijdgeest mee, is overstappen naar een plantaardig dieet hipper dan hip en schieten de vegetarische restaurants als paddenstoelen uit de grond en is flexitarisch tegenwoordig meer de norm dan de uitzondering wat de vegetarische cuisine alleen maar ten goede komt.

Lees ook:  Mysterieuze obelisk verplaatst zich

 

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings