De invloed van inflatie op de koopwoningen in Nederland

22/09/2020
296
Kubistische woning

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is recent met nieuwe cijfers gekomen over de verkoop van bestaande koophuizen. Uit dit onderzoek blijkt dat er in de maand augustus 2020, de prijzen van bestaande koopwoningen zijn gestegen met ruim 8 procent, vergeleken met diezelfde periode in 2019.

Het CBS heeft dit naar buiten gebracht, in een onderzoek dat samen met het Kadaster is gedaan. De prijsstijging van 8,2 procent is “de grootste stijging in ruim anderhalf jaar “, meldt het CBS.

Augustus

Het CBS gebruikt dit prijsindexcijfer samen met een aantal andere indicatoren om zo te komen tot een prijzendashboard. Voorbeelden van categorieën van deze indicatoren zijn onder andere de Consumentenprijsindex (CPI), Consumptie door huishoudens, de kapitaalmarkt, productie van goederen en diensten en vastgoed en investeringen. Via al deze categorieën wordt door het CBS een indicatie gegeven van de inflatie in Nederland. Inflatie betekent dat er een algemene prijsstijging en waardevermindering van het geld dat de consument kan besteden plaatsvindt. Door inflatie kan de consument minder producten of diensten kopen van het beschikbare geld. “De inflatie in Nederland daalde in augustus 2020 naar 0,7 procent”, meldt het CBS. Daarmee was het de grootste daling van de inflatie in de afgelopen 11 jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert een inflatie onder maar dicht bij de 2% als prijsstabiliteit. Dit is wel altijd gemeten op jaarbasis. Zet deze trend van augustus zich echter door de coronacrisis door, dan kan het zijn dat er maatregelen moeten worden genomen.

Maatregelen

De Nederlandse overheid en de ECB hebben een aantal kranen van maatregelen die geopend of gesloten kunnen worden. Door de coronacrisis zijn er door de Nederlandse overheid al maatregelen genomen in de vorm van steunpakketten voor bijvoorbeeld de ondernemingen in Nederland. Daarnaast heeft ook de ECB maatregelen genomen om de gevolgen van de coronacrisis op de inflatie en de koopkracht te beperken. Zo heeft de ECB, “monetaire beleidsmaatregelen en maatregelen vanuit het bankentoezicht ingesteld”. De invloed van de coronacrisis op de inflatie is echter nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de consumenten minder producten en diensten kopen en dat zorgt voor een daling van de inflatie. Echter is het ook zo dat het aanbod van producten en diensten afneemt waardoor de inflatie normaal gesproken stijgt. Om over de veranderingen een goed feitelijk oordeel te kunnen geven moeten er meer cijfers bekend zijn. Door de coronacrisis hebben nog niet alle bedrijven hun cijfers helder en dus doorgestuurd naar het CBS.

De toekomst

Om een daling of stijging van de inflatie tegen te gaan zijn er een aantal instrumenten waarmee de ECB de inflatie kan beïnvloeden in de toekomst. Bij een te lage inflatie zal de ECB de rente voor het lenen van geld verhogen. Consumenten en bedrijven zullen minder geld uit gaan geven. De rente verhoging heeft dan een remmend effect op de economie. De prijsstijging zal ervoor zorgen dat prijzen van producten en diensten minder snel stijgen.

Een te hoge inflatie kan worden tegengehouden door de rente op leningen te verlagen. Het wordt dan voor bedrijven en consumenten goedkoper om geld te lenen. De verwachting is dan dat de prijzen van producten en diensten zullen stijgen. Daarnaast zal het ook de economie stimuleren.

Lees ook:  Plassen onder de douche: goed of slecht?

De nieuwbouw woningmarkt

Voor de woningmarkt geldt dat het onzeker is wat er de komende maanden met de inflatie zal gebeuren. Door de stijging van de prijs voor bestaande koopwoningen kan interessant zijn om juist nu te investeren in nieuwbouwprojecten. Aan de andere kant zorgt de onzekerheid er juist voor dat wachten op de tijden die er gaan komen ook interessant kan zijn. Als de inflatie afneemt en de rente wordt verhoogt is een nieuwbouwproject op dit moment heel erg interessant. Mocht de inflatie echter toenemen dan wordt de rente verlaagd, dan zorgt dit ervoor dat de hypotheek op een nieuwbouwhuis juist over een aantal maanden pas interessant is. Het is dus nu het moment om even contact op te nemen met architectenbureau van bijvoorbeeld een moderne of kubistische woning. Het is belangrijk om te kijken naar het huidige aanbod van nieuwbouw projecten. Zo kan er worden gekeken of het nu interessant is om in te stappen, pas over een paar maanden of helemaal niet.

Kubistische woning

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings