Deelhuizen zijn de oplossing voor het woningtekort

08/04/2024
15
deelhuizen als oplossing voor huizentekort

In veel plaatsen zie je huizen die leegstaan, wat erg zonde is. Er zijn namelijk veel mensen die graag een huis willen hebben. Het is belangrijk om iets te doen met die lege huizen. Deelhuizen zijn daarom een uitkomst voor diegene die open staan om een woning te delen bij eventuele nood.

Onbewoonde huizen zijn een verspilling

Als je door de straten loopt, zie je soms huizen die er verlaten uitzien. Niemand woont er meer. Deze huizen staan leeg. Dat is jammer, want er zijn mensen die op zoek zijn naar een plek om te wonen. Het is zonde om huizen leeg te laten staan terwijl er behoefte is aan woonruimte.

Wat deel je in een deelhuis?
In deelhuizen deel je niet alleen de ruimte, maar ook de spullen die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keukenapparatuur zoals een koelkast, fornuis en magnetron, tot de badkamerverlichting. Maar ook andere dingen zoals meubels, zoals een bank of een tafel, kunnen worden gedeeld. Zo hoeft niet iedereen apart dezelfde spullen aan te schaffen, wat kosten bespaart en duurzamer is.

Maatschappelijke taak voor huisvesting

Het waarborgen van huisvesting voor iedereen is een fundamentele verantwoordelijkheid van onze samenleving, en woningcorporaties spelen hierin een sleutelrol. De Nijmeegse corporatie heeft al een belangrijke stap gezet door 40 woningen te verhuren, maar het is duidelijk dat er nog meer moet gebeuren. Met nog eens 50 woningen die moeten worden toegevoegd, moeten we ons inzetten om deze uitdaging aan te gaan.

Het probleem van dakloosheid

Het probleem van dakloosheid en een gebrek aan betaalbare huisvesting is niet alleen een kwestie van individueel welzijn, maar heeft ook bredere maatschappelijke gevolgen. Mensen zonder onderdak lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, werkloosheid en sociale uitsluiting. Bovendien kan een gebrek aan stabiele huisvesting leiden tot een vicieuze cirkel van armoede en onzekerheid voor individuen en gezinnen.

Als samenleving moeten we ons daarom inzetten voor het creëren van meer toegankelijke huisvestingsopties. Dit omvat niet alleen het verhuren van bestaande woningen, maar ook het verkennen van mogelijkheden voor renovatie, herontwikkeling, deelhuizen en nieuwbouw. Samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waaronder woningcorporaties, lokale overheden, non-profitorganisaties en de particuliere sector, is essentieel om effectieve oplossingen te vinden.

dakloosheid oplossen met deelhuizen

Eenpersoonshuishoudens in grote huizen

Er zijn niet genoeg huizen voor iedereen die er een nodig heeft. Daarom moeten we slim zijn en kijken hoe we de huizen die er zijn, beter kunnen benutten. Als we lege huizen kunnen gebruiken voor mensen die een plek nodig hebben, is dat goed voor iedereen. Sommige mensen wonen in grote huizen, maar ze wonen alleen. Dat betekent dat er ruimte is die niet wordt gebruikt. Maar liefst 51 procent is in bezit van eenpersoonshuishoudens.

Als we die ruimte delen met anderen en veranderen in deelhuizen, kunnen meer mensen een plek vinden om te wonen. Dit is ook omdat 73 procent van de eenpersoonshuishoudens twee of meerdere slaapkamers beschikbaar heeft. Zo maken we efficiënter gebruik van de huizen die er al zijn.

Risico voor uitkeringen

Als mensen geen werk hebben, kunnen ze geld krijgen van de overheid, dat heet een uitkering. Maar als ze geen huis hebben, moeten ze een deel van dat geld gebruiken om ergens te wonen. Dat kan moeilijk zijn als er niet genoeg huizen zijn. Mensen moeten namelijk een behoorlijk deel van hun uitkering uitgeven aan huisvesting. Dat betekent dat ze minder geld overhouden voor andere belangrijke dingen, zoals eten, doktersbezoeken of de opleiding van hun kinderen. Een plek om te wonen hebben is heel belangrijk. Daarom moeten we genoeg huizen hebben voor iedereen. Dan kunnen mensen hun geld gebruiken voor andere belangrijke dingen in het leven.

Lees ook:  Steeds meer rugklachten door thuiswerken

Daarom moeten overheden en gemeenschappen samenwerken om ervoor te zorgen dat er genoeg betaalbare huisvesting is voor iedereen. Zo kunnen we een eerlijkere samenleving bouwen waarin iedereen een eerlijke kans heeft.

Recent

Zomerse ritten: zo bereid je jouw auto voor op het seizoen

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

Arne Slot naar Liverpool? Een nieuw hoofdstuk

Nederlanders kiezen voor cremeren

Hoe DNA-tests je leven kunnen veranderen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings