Deze apparaten zijn de stiekeme grootgebruikers in je woning!

13/12/2022
169
Wasmachine apparaten

Door de hoge energieprijzen in ons land is het belangrijk om te besparen op het gebruik van stroom. Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het uitzetten van bijvoorbeeld de wasdroger zal een klusje zijn. Mocht je namelijk met een groot gezin zijn, dan is de kans aanwezig dat de droger vaker dan één keer per dag aan staat. Hieronder lees je wat alles precies kost, van bijvoorbeeld de wasdroger, stroomstrijkijzers maar ook andere apparaten!

Wasdroger

Zoals eerder gezegd is de wasdroger energieverbruiker nummer één. Wel moet daarbij vermeld worden dat het afhankelijk kan zijn van welk energielabel je hebt. Gemiddeld gezien hebben we in Nederland voornamelijk ‘B’ wasmachines. Die verbruiken 250 kWh per jaar, op het moment dat die drie keer per week gebruikt wordt. Dat komt daarmee neer op 80,-  euro per jaar.

Vaatwasser

De gemiddelde Nederlander gebruikt met zijn gezin vijf keer per week de vaatwasser. Ook hierbij is het energielabel zeer bepalend, maar uitgaand van label B – wat de meeste Nederlanders hebben – ben je 200 kWh per jaar kwijt. Dat is op de lange termijn al snel 64,- euro per jaar. Daarbij zijn overigens de water kosten nog niet meegerekend, maar dat zal jaarlijks rond de 3 euro liggen.

Koelkast

Aannemelijk is dat je in de zomer vaak bezig bent met de kosten van je airconditioner. Waarom maken we ons dan geen zorgen over die van de koelkast? Het is namelijk heel erg te vergelijken met elkaar. Een koelkast is dan ook een echte stroomvreter. De meest zuinige koelkast heeft label B. Hiermee verbruik je alsnog gemakkelijk 120 kWh per jaar, wat uit komt op 39 euro. En mocht je voor de extra luxe zijn gegaan, en een Amerikaanse koelkast hebben, dan kun je 35% extra kosten verwachten!

Wasmachine

De meest zuinige wasmachines, met het label A+++ zal alsnog in de prijs lopen. Overigens mogen er tegenwoordig geen apparaten meer verkocht worden met bovenstaand label, het doet namelijk lijken alsof het vrijwel geen stroom verbruikt. A is tegenwoordig het hoogste. Maar toch zul je al snel op de 100 kWh per jaar komen te zitten, wat uitkomt op 32 euro per jaar.

Totaal

Mocht je dus bovenstaande apparaten het gehele jaar aan hebben staan, dan ben je gemakkelijk tot wel 215 euro kwijt. Dat lijkt over een termijn van twaalf maanden niet ontzettend veel, maar in deze periode van het jaar kun je veel leukere dingen ermee doen. Het is simpel gezegd namelijk weggegooid geld.

Lees ook: Helft van de Nederlanders bespaart op stookkosten!

Lees ook:  De prijzen in de bouwmarkt zijn torenhoog, hoe kan dat?

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings