De Nederlandse vlag is een belangrijk symbool voor Nederland en wordt vrijwel overal ter wereld herkend. Wanneer je bijvoorbeeld de Nederlandse vlag met stok van Vlaggenclub ziet wapperen tijdens Koningsdag of Dodenherdenking, kun je je afvragen waarom de Nederlandse vlag eigenlijk de drie kleuren rood-wit-blauw heeft. Het komt regelmatig voor dat men niet goed weet te vertellen wat het échte verhaal achter de drie kleuren is. Daarom bespreken we in dit artikel de geschiedenis van de Nederlandse vlag en leggen we je uit waarom deze nou echt drie kleuren heeft.
Nederland tijdens de opstand
De geschiedenis van de officiële Nederlandse vlag gaat terug tot de 16e eeuw. Destijds was Nederland nog onderdeel van het Spaanse Rijk en vochten de Nederlandse gewesten voor hun onafhankelijkheid. In 1572 kozen de opstandelingen de kleur oranje als symbool voor hun strijd. Dit was namelijk de kleur van Willem van Oranje, de leider van de opstand.
Drie kleuren vlag
In de jaren die volgden werden oranje vlaggen steeds meer gebruikt door de opstandelingen. Maar in 1579, toen de Noordelijke Nederlanden een verbond sloten in de Unie van Utrecht, werd besloten om een nieuwe vlag te ontwerpen die alle gewesten zou vertegenwoordigen. Hierbij werd gekozen voor een vlag met horizontale banen in de kleuren rood, wit en blauw. Deze kleuren werden al gebruikt in de wapens van verschillende gewesten en waren dus al bekend bij de bevolking. Sommigen zeggen dat rood staat voor moed, wit voor zuiverheid en blauw voor loyaliteit. Anderen zeggen dat de kleuren verwijzen naar de Franse vlag, die op dat moment als voorbeeld diende voor veel Europese landen.
De ontwikkeling van de Nederlandse vlag
In de eeuwen die volgden werd de Nederlandse vlag steeds belangrijker als symbool van de Nederlandse identiteit. Tijdens de Franse bezetting in de late 18e en vroege 19e eeuw werd de Nederlandse vlag zelfs verboden. Na de onafhankelijkheid in 1813 werd de Nederlandse vlag opnieuw ingevoerd als nationaal symbool. De Nederlandse vlag heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd in 1937 de verhouding tussen de hoogte en de breedte vastgesteld op 2:3, waardoor de vlag slanker werd. Ook werd in 1949 besloten dat de kleur oranje niet langer deel zou uitmaken van de Nederlandse vlag. Dit had te maken met het feit dat de kleur oranje vaak werd geassocieerd met het Huis van Oranje-Nassau en dat de Nederlandse vlag symbool moest staan voor alle Nederlanders.