Dumping van drugsafval komt steeds vaker voor

12/08/2022
260
Drugsafval

Je hebt het vast wel eens op het nieuws voorbij zien komen. Dumping van drugsafval. Het komt helaas steeds vaker voor dat er in de natuur vondsten worden gedaan van chemische stoffen waar drugs mee zijn gemaakt. Wat is nu precies drugsafval? Waarom komen dumpingen steeds vaker voor? En wat wordt ertegen gedaan? Wij vertellen het jou in deze blog.

Wat is drugsafval?

Voor de productie van synthetische drugs, zijn verschillende soorten chemicaliën nodig. Bij de productie hiervan komen ook weer afvalstoffen en residuen van de chemicaliën vrij. Dit wordt drugsafval genoemd. Deze stoffen zijn vaak levensgevaarlijk, zeker wanneer je deze inademt of je lichaam ermee in contact komt. Synthetische drugs wordt veelal in labs gemaakt in open ruimtes waar weinig mensen komen, bijvoorbeeld in loodsen in open velden. Hier worden dan ook vaak de vaten of verpakkingen met drugsafval gevonden. Ze zijn niet alleen schadelijk voor mens en dier, ook het milieu leidt er flink onder. Het leidt ook tot hoge maatschappelijke kosten om het op te ruimen en te verwerken.
Drugsafval is vaak goed te herkennen. Het wordt vaak midden in de natuur gedumpt in blauwe kunststof of metalen vaten, jerrycans of flessen. Het kan voorkomen dat het afval in brand gestoken wordt of teruggevonden wordt in een uitgebrande loods, dit is nog veel gevaarlijker. Wanneer je drugsafval aantreft, houd ook altijd afstand en bel meteen 112.

Waarom komen dumpingen steeds vaker voor?

De afgelopen jaren heeft men een flinke stijging gezien in het dumpen van drugsafval, Limburg en Noord-Brabant zijn de populairste locaties voor zowel de productie als dumping van drugs(afval). Dit komt omdat hier de meeste vrije ruimte voorkomt, zodat drugscriminelen hun gang kunnen gaan. Wanneer drugscriminelen klaar zijn met de productie van drugs, is het makkelijk om de honderden, soms wel duizenden, liters aan drugsafval achter te laten of snel te dumpen in de omgeving. Een mogelijkheid waarom in de afgelopen jaren het drugsafval is toegenomen, is de coronapandemie. Door de lockdowns ontstond een toename in het drugsgebruik onder jongeren. Deze drugs werd vaak in Nederland geproduceerd en verkocht. Het overblijvende drugsafval werd in de natuur gedumpt.

Wat kan ertegen gedaan worden?

Door de schaarse capaciteit van boswachters, handhavers en politiemensen is het steeds moeilijker om de toename van dumpingen van drugsafval tegen te gaan. De overheid heeft een aantal jaren geleden een speciaal politieteam ontwikkeld die de gevonden dumping kan opruimen. Zij zijn gespecialiseerd in het werken met gevaarlijke stoffen. Door de oplegging van hoge boetes en gevangenisstraffen hoopt de overheid dit groter wordende probleem op te lossen.

Lees ook:  Vrouw van El Chapo opgepakt op vliegveld in de VS

Recent

CBS cijfers onthullen dat steeds meer Nederlanders motor rijden

Trouwtrends in 2024: is trouwen in het wit nog wel de norm?

Suriname: democratie te koop in 2025?

Ondanks personeelstekort willen Nederlanders minder uren werken

Overheid investeert 1,65 miljard euro in isolatie van huizen in bevingsgebied

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings