Duurzame verlichting

25/05/2021
546
ambileds

Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker, duurzaamheid binnen je interieur. Denk aan duurzame verf, duurzame meubels zoals teakhout of gerecyclede materialen zoals aluminium, koper of ijzer. Maar duurzame verlichting is misschien wel het belangrijkste voor je interieur. De ouderwetse gloeilampen komen steeds minder voor maar zijn nog in enkele winkels te vinden. Welke lamp zorgt nu voor de meest duurzame verlichting, de spaarlamp of de ledlamp?

Spaarlampen vs. ledlamp

Spaarlampen zijn momenteel duurder in de aanschaf dan ledlampen. Echter gaan ze wel ongeveer 8 jaar mee en verbruiken ze 80% minder energie in vergelijking met een gloeilamp. Een niet dimbare spaarlamp kost ongeveer 4 euro en een dimbare spaarlamp kan als snel oplopen tot 15 euro. Ledlampen daarentegen zijn een stuk duurder qua aanschaf. Een niet dimbare ledlamp kan je kopen vanaf 16 euro, de aanschafkosten van een dimbare ledlamp kost al snel 26 euro. Tegenwoordig heb je ook nog andere ledlampen in verschillende kleuren die ervoor zorgen dat je mooie sfeerverlichting in huis hebt. De levensduur van een ledlamp is wel vele malen langer dan een spaarlamp. Denk aan 15 tot 25 jaar.

Wat is duurzamer?

Momenteel is ledverlichting de meest duurzame vorm van verlichting. Ze verbruiken maar liefst 90% minder energie dan een gloeilamp en ze geven evenveel licht af. Ook is de levensduur van ledlampen een stuk langer in vergelijking met gloeilampen. Op lange termijn bespaard je dus geld. In sommige gevallen is de levensduur van ledlampen in vergelijking met gloeilampen 50 keer langer. Maar niet iedereen is meteen overtuigd ervan om te kiezen voor led verlichting. Veel consumenten zijn ervan overtuigd dat ledlampen op basis van lichtopbrengst en kleur onder doen voor spaar- en gloeilampen. Dit is alleen niet het geval. Het is hierbij belangrijk om het aantal lumen van een ledlamp te vergelijken met het aantal lumen van een oude gloeilamp. Lumen is de lichtproductie van een lamp.

Andere tips voor duurzame woning

Duurzaam wonen begint al bij het koopgedrag van de consument en dit geldt voor alle spullen. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar álle spullen die je aanschaft voor in je woning. Mensen kopen vaak meer dan ze nodig hebben. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of je een artikel ook echt nodig hebt, of het ook daadwerkelijk bij de inrichting past en of je het volgende week ook nog zou willen kopen.

Lees ook:  Groei aantal ZZP’ers in 2020

Recent

Nieuw wetsvoorstel moet misbruik van BKR-registraties aanpakken

Waar een goede website tegenwoordig allemaal aan moet voldoen

Tips om een entertainmentbudget op te stellen en je eraan te houden

Duurzame innovaties die onze toekomst vormgeven

Zelfrijdende taxi’s in San Francisco staan onder druk door onophoudelijk toeteren

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings