Een groot personeelstekort in 2022

23/05/2022
316
werken in de zorg

Je zult het misschien wel al merken, al die vacatures om je heen, reclameborden met hoge lonen erop, bedrijven die werkkleding ophangen met een blaadje waarop staat “Wij zoeken werknemers”. In deze tijd is een groot personeelstekort en bedrijven lijden eronder. Op dit moment zijn er nauwelijks vakmensen vinden, vooral in de ICT, productie, bouw, techniek en logistiek. In Nederland staan er nu zo’n 400.000 vacatures open, dat is een nieuw record. Tegenwoordig zoeken bedrijven zoals horeca en detailhandel vooral nog naar jongeren, omdat zij niet hoog in kosten zijn. Wil jij meer weten over het personeelstekort per branche? In dit artikel lees je meer over het personeelstekort in de zorg, horeca en detailhandel.

Werken in de zorg

Sinds corona is er al een groots personeelstekort in de zorg. Nu nog steeds zijn er lange wachttijden voor geholpen te worden in bepaalde situaties. Werken in de zorg is dan ook een vak waar men in de meeste beroepen een diploma voor nodig hebben. Zoals ook wel bekend is neemt de vergrijzing nog steeds fors toe, hierdoor zal de krapte in de zorg dan ook flink toenemen in de komende jaren. Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist, verteld dat de voorspellingen richting 2030 zeggen dat er in de zorg een te kort van maar liefst 100.000 mensen zal zijn.

werken in de zorg

Werken in de detailhandel

Blokker, Lidl, Aldi, Kwantum, ze zoeken allemaal mensen. Als je als tiener nog geen baan hebt en er eentje zoekt, heb je het snel gevonden in deze tijd. Je kunt meteen naar de dichtstbijzijnde supermarkt lopen, gegarandeerd dat ze personeel nodig hebben. In de detailhandel begin je meestal wel onderaan de trap, dus vakken vullen zit er wel dik in. Bij een supermarkt zit je dan ook vast aan het minimum loon en doorgroeimogelijkheden zijn er meestal niet. Daarom kiezen de meeste horeca boven detailhandel, omdat loon in de horeca nog te bespreken is.

Werken in de horeca

In de horecabranche zal het de komende maanden een spannende tijd worden. De zomer is het hoogseizoen voor de horeca industrie en dan komt het personeelstekort héél slecht uit. Sommige restaurants kiezen om minder dagen open te zijn zodat het personeel het aan kan, maar er zijn ook restaurants die het personeel onder druk zetten en ze gewoon met té weinig man inplannen. Bij de meeste horecaplekken krijg je dan nu ook een hoger loon aangeboden, zodat men toch geïnteresseerd wordt in het werk. Horeca is wel zwaar werk, dus een hoger loon verdienen ze zeker!

werken in de zorg
Lees ook:  Het nieuwe jaar in met de corona maatregelen

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings