Een nieuw voornemen in 2021

05/01/2021
241
Een nieuw voornemen

2021 betekent weer een nieuw jaar. Veel mensen starten het nieuwe jaar weer met goede voornemens. Dit zijn ideeën die mensen hebben, die ze dit jaar weer beter willen doen. Voorbeelden van goede voornemens zijn bijvoorbeeld: stoppen met roken, gezonder eten of meer sporten. De coronapandemie zorgt ervoor dat sommige voornemens makkelijker vol te houden zijn. Zo werken veel mensen thuis en is het daardoor makkelijker om je tijd zo in te delen dat je nog even kunt gaan hardlopen. Door dit elke ochtend of avond te doen creëer je bovendien, een vast ritme. Dit vaste ritme is weer iets waar je lichaam behoefte aan heeft tijdens het werk.

Een nieuw voornemen

Toch is 2021 ook een jaar waarin men een heel ander voornemen kan hebben. Een voornemen waar niet zo veel mensen nu nog bij stilstaan. Een voornemen wat je leven als mens weer voorruit helpt. Dit voornemen is om meer offline te zijn. Dit betekent dus dat je veel minder op die smartphone zit. Mensen besteden tegenwoordig uren van hun dag achter hun smartphone. Deze uren kun je ook besteden aan andere dingen. Dingen die je misschien nog moest doen voor je weg moest. Ervaar je veel stress? Dan kan dit komen doordat je zonder dat je het door hebt veel tijd ‘verkwist’ achter je smartphone. Veel smartphone hebben tegenwoordig de functie die bijhoudt hoeveel minuten en uren je actief bent. Neem eens een kijkje hier. Schrik je van de tijd die je besteedt? Dan wordt het misschien eens tijd om eerlijk te zijn tegen jezelf.

Hoe begin je het gebruik te matigen?

Maar hoe begin je dan? Is er iets wat je kan helpen om het gebruik van de smartphone te verminderen. Je wilt toch namelijk graag zien wat die oude vriend of vriendin beleefd op vakantie. Toch kom je erachter als je heel eerlijk bent tegen jezelf dat je dit niet nodig hebt. Het is informatie die niet gaat gebruiken in de komende weken. Dus waarom zou je dan kijken. Mis je iets als je niet kijkt? Nee eigenlijk helemaal niet.

Een eerste steuntje in de rug

Om te beginnen kun je de op Netflix de documentaire ‘The Social Dilemma’ kijken. In deze documentaire worden de gevaren van sociale mediakanalen belicht. Kijk sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat en Pinterest zijn natuurlijk erg leuk. Toch zijn deze diensten geheel gratis. Je betaald niets voor het gebruik ervan. Maar wie betaald er dan wel? De bedrijven achter deze diensten willen namelijk wel gewoon winst maken. Het antwoord is dat andere bedrijven hiervoor betalen. Bedrijven die producten of diensten aan jou willen verkopen. De sociale mediakanalen verkopen hun gebruiker en de gegevens van deze gebruikers aan deze bedrijven. Jouw profiel is dus geldwaard. Je bent geen gebruiker maar een ruilmiddel. Je bent geen mens maar een profiel of een geldbedrag. Jouw zoekgedrag en gebruikersgegevens zijn de dollartekens voor deze sociale mediakanalen. Realiseer dit dus. De sociale mediakanalen doen er alles aan om je zo lang als mogelijk online te houden.

Lees ook:  Tips om thuiswerken succesvol te laten verlopen!

De belangrijke volgende stap

Een tweede stap die je kunt zetten is het halveren van de schermtijd die je hebt. Om namelijk helemaal naar 0 te gaan is bijna onmogelijk. Je dient immers wel nog te kunnen communiceren met anderen via bijvoorbeeld  WhatsApp. Toch zou het verstandig zijn om dit op een later moment ook te minderen. Je kunt immers beter met iemand in het echte leven praten dan via berichten op WhatsApp. WhatsApp is namelijk net als Instagram ook van Facebook.

Keer eenmalig terug

Door vaker even offline te gaan krijg je weer tijd voor de belangrijke dingen in het leven. Natuurlijk ook die dingen die gewoon moeten gebeuren en die minder leuk zijn. Probeer op de tijden van het oorspronkelijke socialmedia gebruik eens iets anders te doen. Dit maakt het makkelijker om het vol te houden. Keer na een maand eenmalig terug op Instagram bijvoorbeeld en merk op dat je helemaal niets hebt gemist. Je zult merken dat dit echt een goed nieuw voornemen in 2021 is.

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings