Energiemarkt in beweging! 2023 weer duurder?

14/06/2023
204

Continue is de energiemarkt in beweging. De energieprijzen zijn zoals iedereen wel weet sinds na de corona crisis het afgelopen jaar enorm gestegen. Er was het eerste kwartaal van 2023 een daling van de energiemarkt. Alleen in juni 2023 blijkt dat er weer een stijging te bespeuren is. Er is nog veel onduidelijk over de ontwikkeling van de energieprijzen in 2023.

Ontwikkeling energieprijzen

We kennen inmiddels de ontwikkelingen wel die in 2022 de energieprijzen voor particulieren en voor bedrijven flink hebben doen stijgen. Het verschil met 2021 en 2020 was groot. Toen waren een tarieven een stuk lager. Stroom koste bijvoorbeeld in 2020 zo'n 0,23 kWh en gas 0,81 euro per m3, aldus Pure Energie. Vanaf april 2023 is het inmiddels twee keer zoveel. Energie besparen is dus het advies als je niet voor onverwachts hoge kosten wil komen te staan.

Hoe bespaar je op energie?

Besparen op energie is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook je portemonnee ten goede komen. Door bewuste keuzes te maken en energie-efficiënte gewoonten te ontwikkelen, kun je je energieverbruik verminderen en tegelijkertijd je kosten verlagen. In dit artikel delen we negen uitgebreide tips om energie te besparen in je dagelijks leven. Door deze tips toe te passen, kun je een positieve impact hebben op zowel het milieu als je eigen financiële situatie.

Zorg voor goede isolatie

Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om energie te besparen, is het zorgen voor goede isolatie in je huis. Goede isolatie helpt warmteverlies te voorkomen tijdens de wintermaanden en houdt je huis koel in de zomer. Investeer in isolatiematerialen voor je dak, muren en ramen om energieverspilling te verminderen.

Gebruik energiezuinige verlichting – tl armaturen

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan veel langer mee. Hoewel ze initieel duurder zijn, bespaar je op de lange termijn op energiekosten en verminder je de noodzaak om lampen vaak te vervangen. Daarnaast zijn tl armaturen ook steeds energiezuiniger. Dit komt omdat er ook led tl armaturen zijn.

Schakel elektronische apparaten uit

Veel elektronische apparaten verbruiken energie, zelfs wanneer ze in de stand-by modus staan. Schakel apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. Gebruik ook een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar, zodat je meerdere apparaten in één keer kunt uitschakelen.

Verlaag de temperatuur van je verwarming

Door de temperatuur van je verwarming een graad lager in te stellen, kun je aanzienlijk besparen op energie. Draag warme kleding binnenshuis en gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je dagelijkse routine.

Beperk het waterverbruik

Waterverwarming kost energie. Beperk je waterverbruik door korter te douchen en alleen de wasmachine en vaatwasser te gebruiken wanneer ze vol zijn. Repareer ook lekkende kranen en leidingen om verspilling tegen te gaan.

Isoleer je warmwaterleidingen

Het isoleren van je warmwaterleidingen helpt warmteverlies te voorkomen en verhoogt de efficiëntie van je warmwatersysteem. Hierdoor hoef je minder energie te gebruiken om water op te warmen voor dagelijks gebruik.

Kies voor energiezuinige apparaten

Bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en airconditioners, let op het energielabel. Kies voor energiezuinige modellen met een hoog energie-efficiëntiecijfer. Deze apparaten verbruiken minder energie en dragen bij aan langdurige besparingen.

Lees ook:  De top 5 meest vermogende Nederlanders

Maak gebruik van natuurlijk licht

Probeer overdag zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Open gordijnen en jaloezieën om je huis te verlichten in plaats van elektrische verlichting te gebruiken. Het gebruik van natuurlijk licht vermindert niet alleen je energieverbruik, maar heeft ook een positief effect op je humeur en welzijn. Ken je bijvoorbeeld de nieuweste trend op gebied van gordijnen al? Duurzame gordijnen zijn sinds afgelopen jaar wel een dingetje geworden. Lees hier meer.

Zonnepanelen maken gebruik van zonne-energie, een hernieuwbare bron die onuitputtelijk is en geen schadelijke bijproducten produceert. Het installeren van zonnepanelen op je woning draagt bij aan de overgang naar schone energie en vermindert de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan klimaatverandering. Bovendien kunnen zonnepanelen je energierekening aanzienlijk verlagen, aangezien je zelfvoorzienend wordt en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Het gebruik van zonnepanelen is een effectieve en duurzame manier om energie te besparen en je ecologische impact te verminderen. Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Door zonnepanelen op je dak te installeren, kun je zelf groene energie opwekken en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Hieronder volgt een aanvullend stuk over het gebruik van zonnepanelen.

Een bijkomend voordeel van zonnepanelen is dat ze weinig onderhoud vergen. Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur, meestal tussen de 25 en 30 jaar. Na de initiële investering zijn de operationele kosten minimaal, waardoor je op de lange termijn aanzienlijke besparingen kunt realiseren.

Het installeren van zonnepanelen kan ook een financieel voordeel opleveren. In veel landen zijn er subsidieregelingen en belastingvoordelen beschikbaar om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Bovendien is het mogelijk om overtollig opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waardoor je in sommige gevallen zelfs geld kunt verdienen met je zonnepanelen.

Met de voortdurende technologische ontwikkelingen worden zonnepanelen steeds efficiënter en betaalbaarder, waardoor ze een haalbare en duurzame optie zijn voor huishoudens en bedrijven. Investeer vandaag nog in zonnepanelen en geniet van de voordelen op lange termijn.

Bewust omgaan met elektriciteit

Wees bewust van je elektriciteitsverbruik en neem actieve maatregelen om energie te besparen. Schakel ongebruikte verlichting uit, trek stekkers uit het stopcontact wanneer apparaten niet worden gebruikt en verminder het gebruik van elektrische apparaten waar mogelijk.

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings