Afgelopen vrijdag is er een nieuwe pensioenwet door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen. Dit na lang te hebben onderhandeld. De wet staat symbool voor de overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Het nieuwe pensioenstelsel staat erom bekend dat het eerlijker is voor de verschillende generaties aan werknemers. Zo is het een verbeterde versie van het oude pensioenstelsel. Deze nieuwe pensioenwet is aangenomen door de Tweede Kamer, maar wordt pas op 17 januari 2023 verder behandeld.
Wat betekent deze nieuwe pensioenwet?
Deze nieuwe pensioenwet zorgt ervoor dat jonge werknemers eerder en sneller een pensioen gaan opbouwen. Als bijvoorbeeld beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling betaal je minder mee aan de afspraken van eerdere pensioengeneraties. Ook kun je als werknemer profiteren van gunstige beleggingsresultaten, waardoor je eigen pensioenpot misschien wel groter wordt. Het nadeel hiervan is dat pensioendeelnemers ook meer risico lopen wanneer ze doen beleggen.
Een ander verschil tussen de nieuwe en oude pensioenwet is de flexibiliteit. Zo zijn de regels bij de nieuwe pensioenwet soepeler, waardoor pensioenen eenvoudiger kunnen meestijgen met bijvoorbeeld inflatie. Dit was eerder niet het geval.
Wat gaat precies veranderen?
Hoe deze nieuwe pensioenwet er daadwerkelijk uit gaan zien, is nu nog niet bekend. Wel zijn er een aantal dingen gekomen uit de onderhandelingen, of wel wijzigingen, van de afgelopen tijd. Zo wordt bijvoorbeeld de startleeftijd voor het opbouwen van pensioen verlaagd van 21 naar 18 jaar oud. Ook wordt de wachttijd van een half jaar bij uitzendkrachten voor het opbouwen van een pensioen niet meer gehanteerd. Het doel van deze pensioenwet is dat het aantal mensen dat geen pensioen doet opbouwen moet gehalveerd worden. Het aantal mensen dat nu namelijk geen pensioen in loondienst doet opbouwen is 450.000.
Hoeveel sparen Nederlanders nu echt voor hun pensioen? Lees het hier.
Na de onderhandelingen op 17 januari 2023, is het de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2023 kan ingaan. Vervolgens hebben de pensioenfondsen tot 2027 de tijd om hun deelnemers over te zetten. Het doel is om over vijf jaar die 450.000 werknemers in loondienst die geen pensioen opbouwen te hebben gehalveerd.
Deze nieuwe pensioenwet en ook andere wetten, zoals het verhogen van het minimumloon in 2023, zorgen ervoor dat inflatie voor velen huishoudens zal worden beperkt. Voor nu, maar ook in de toekomst.