Een fiets van de zaak biedt diverse voordelen. Alleen het is administratief nogal wat rompslomp, als je een fiets van de zaak gebruikt. Zo is het zo dat er, sinds 2020 7 procent bijtelling is voor de fiets van de zaak. Daarbij mag je alleen aanspraak maken op een onbelaste kilometervergoeding van zowel de fiets als bijvoorbeeld een auto van de zaak als je ook voor de fiets een kilometeradministratie bijhoudt.
Grote verbetering
Op dit moment moet je dus als werknemer aantonen op welke dagen je gebruik maakt van welk vervoersmiddel. Dat is erg omslachtig. Gelukkig komt daar een eind aan. Staatsscecretaris Van Rij van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, het makkelijker te willen maken.
De omslachtige wijze gaat veranderen dus. Voorwaarde is dat werkgever en werknemer dan bijvoorbeeld afspraken maken over wanneer er normaliter gebruik wordt gemaakt van de fiets. Bovendien hoeven incidentele afwijkingen dan niet te zorgen voor aanpassing van de vergoeding bij een fiets van de zaak. Het gaat om een goede afstemming van de persoonlijke omstandigheden en het moet werkbaar zijn of zoals omschreven 'voldoende realiteitswaarde hebben'. Het doel is om fietsen zo weer aantrekkelijker te maken. Het is de bedoeling dat de versimpeling van de wet in de volgende Handboek Loonheffingen zal komen te staan, geeft Van Rijn aan.
Bovag en RAI Vereniging over fiets van de zaak
Het voorstel van Staatsecretaris van Rij is iets waar Belangenorganisatie BOVAG en RAI Vereniging al voorstander van zijn, sinds de wetswijziging in 2020. Het is dan ook goed nieuws dat zorgt voor wat minder administratief gedoe. Fietsorganisaties zijn ook blij met deze ontwikkeling. Er zijn natuurlijk ook minder mooie dingen aan de huidige tijd, zoals fietsdiefstallen die de pan uitrijzen. Alleen deze ontwikkeling die fiets met een fiets van de zaak weer aantrekkelijker maakt, is natuurlijk mooi. Voor die fietsdiefstallen is er trouwens ook een mooie oplossing: gebruik maken van een gsm tracker voor de fiets. Een mogelijk vast onderdeel voor de fiets van de toekomst.
Doelen van de overheid
Fietsen makkelijker maken, sluit natuurlijk aan bij de doelen voor minder autoverkeer. De overheid wil in 2025 100.000 meer mensen hebben die van hun werk naar huis en teruggaan met de fiets. Het nieuwe voorstel past ook goed bij de tendens dat er van verschillende vervoersmiddelen gebruik wordt gemaakt.
Naast minder autoverkeer is fietsen ook gezond voor jezelf. Je bent buiten en je bent in beweging. In Nederland heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht. Met fietsen maak je een mooi begin voor een gezondere leefstijl.