Geen warmteproject voor de Leidse regio

08/08/2021
252
verzwaringsdeken

De Rotterdamse gemeente heeft zich teruggetrokken uit een project voor de Leidse regio. De Rotterdamse haven was namelijk van plan om de Leidse regio te voorzien van restwarmte. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij industriële processen waar niks mee gedaan wordt. Het gebruik van restwarmte is een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Afgelopen week werd er bekend gemaakt dat het Rotterdamse warmtebedrijf er slecht voor zou staan. Dit zou een grote invloed hebben op de toekomst van Leiden.

Het warmteproject

De afgelopen jaren is het warmteproject al een groot aandachtspunt. Niet alleen in de gemeente Leiden maar diverse gemeenten, de provincie Zuid- Holland en Eneco zouden willen meewerken. Het idee was om met enorme leidingen via Delft en Rijswijk naar distributienetten in Den Haag en de Westlandse kassen warm water tot 120 graden te transporteren. Het aanleggen van deze pijpleidingen zorgt al jaren voor een verdeeldheid bij politieke en maatschappelijke organisaties. Voorstanders vinden het een prima idee dat bijdraagt aan de verduurzaming van onze maatschappij. Tegenstanders vinden het niet duurzaam omdat deze restwarmte afkomstig is van de vuile industrie in de havens.

Wat nu?

Rotterdam trekt zich terug uit het project omdat volgens hen de financiële en juridische gevolgen voor de gemeente te hoog zijn. De provincie Zuid- Holland gaat nu herbezinnen over het project en proberen het warmteproject alsnog tot stand te laten komen. Hoe ze dit gaan doen en of dit gaat lukken is echter nog niet bekend.

Tot die tijd kunnen de inwoners zelf nadenken over het creëren van duurzame energie. Een goed voorbeeld van duurzame energie voor in woningen is zonne-energie. Tegenwoordig zijn er verschillende subsidies en regelingen om zonnepanelen te installeren. Het is even een flinke investering maar na een aantal jaar ga je er alleen maar geld op verdienen. En mocht het in de winter echt koud worden, dan is de aankoop van een verzwaringsdeken een goede milieuvriendelijke oplossing.

Lees ook:  Uitdagingen voor de Nederlandse mondzorg in 2022

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings