Gierende inflatie, maar in de jaren tachtig was het nog veel erger

06/07/2022
244
container huren nijmegen

Alles is duur en het lijkt wel met de dag duurder te worden. Maar er is geen sprake van een recessie. De Nederlandsche Bank (DNB) zegt: “Zolang er nog olie en gas stroomt uit Rusland, hoeven we ook niet te vrezen.” Maar waar zit nu dat verschil tussen de micro-economie die we dagelijks beleven aan de benzine pomp en in de winkels, en de macro-economische stand van het land?

Het ligt voor de hand om de vergelijking te maken met de economische tegenspoed van eerdere jaren. De inflatie was begin jaren tachtig bijvoorbeeld erg hoog, maar toen was de situatie heel anders dan nu, volgens Olaf Sleijpen (DNB directielid). “De winstgevendheid van bedrijven was toen heel slecht. Nu is dat heel positief.”

Hypotheekrente van 13,45%

Andere aspecten van de economie waren toen ook veel grimmiger dan nu. Begin jaren tachtig was het Nederlandse bedrijfsleven zo goed als failliet. Het ene massaontslag na het andere werd aangekondigd en de werkloosheid steeg tot boven de tien procent en de steden zagen er vreselijk uit met slecht onderkomen huizen, mensen hadden geeneens geld om een container te huren in Nijmegen. Dat is nu ongeveer drie procent en veel bedrijven staan nu juist te springen om goed personeel.

Ook de hypotheekrente destijds bracht veel economische hoofdpijnen. 13,45% rente werd in 1981 vastgesteld. De huizenprijzen kelderden omdat mensen het niet meer konden betalen. De rentes beginnen nu ook te stijgen en dit zal er ook voor zorgen dat de huizen prijzen wat dalen. Dit zal echter niets zijn in vergelijking met toen.

Het akkoord van Wassenaar

In die tijd was een grootschalige verbouwing van de economie de noodzakelijke oplossing. Het akkoord van Wassenaar in 1982 zorgde er onder meer voor dat de lonen niet meer automatisch met de inflatie meestegen.

Zo’n grootschalige verbouwing is in deze tijd niet nodig. Toch wordt er niet ontkent door de economen dat veel mensen in Nederland de komende tijd financieel achteruit zullen gaan. De acties van Poetin gaan we voelen en de koopkracht zal op de korte termijn echt achteruit gaan. Maar anders dan in de jaren tachtig. Een mooie samenvatting is, dat we armer worden in een rijk land.

Belastingkorting voor werkende arme

Toch hebben nu ook steeds meer werkende Nederlanders niet genoeg geld om rond te komen. Het kabinet overweegt om volgend jaar een belastingkorting voor deze werkende arme in te voeren.

De mensen met een laag en gemiddeld inkomen kunnen wat meer armslag krijgen doordat de minder belasting hoeven te betalen. E zullen de arbeidskorting aanpassen voor de laagste inkomens, dit zal leiden tot een hoger salaris.

Het kabinet zal in augustus de knoop doorhakken hierover, dan zouden mensen er wel pas volgend jaar iets van gaan merken.

Lees ook:  Enorme toename van het aantal verkopen bij webwinkels

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings