Wat is de reden dat goede voornemens niet werken?

23/01/2023
369
goede voornemens

1 januari, de dag van het nieuwe jaar. Nadat mensen genoten hebben van de kerstdagen en tijdens het nieuwjaarsfeest vele oliebollen en glazen alcohol genuttigd hebben, is het meeste op de tweede dag tijd voor de goede voornemens. Traditiegetrouw stromen dan de sportscholen weer vol, wordt er gezonder gegeten en blijven de sigaretten uit de buurt. Maar vele goedenvoornemens halen het einde van de maand niet eens, januari is dan ook een slechte maand om te beginnen met goede voornemens, blijkt uit een onderzoek.

Goede voornemens, hoe behaal je die?

Volgens hoogleraar Sociale psychologie, meneer Vonk, ligt het probleem van de goede voornemens bij een heel simpel punt, mensen hebben namelijk geen idee hoe je ervoor zorgt dat je de goede voornemens kunt behalen. Mensen zijn heel erg positief, als ze denken over de goede voornemens. Het beeld wat ze in hun hoofd hebben is dat ontzettend fitte lichaam. Maar de stap zetten, om dat ook voor elkaar te krijgen, daar wordt niet veel aan gedacht.

Concrete doelen

Wil je een afgetraind lichaam? Ga dan niet het doel zetten ‘ik wil sporten, om ervoor te zorgen dat ik gezond word’. Alleen als je tegen jezelf durft te zeggen ‘maandag, woensdag, donderdag en zondag ga ik sporten’ zul je écht het doel gaan bereiken. Volgens Vonk is het belangrijk om de ‘als-dan’ situatie in je hoofd te hebben. Als je bijvoorbeeld 12 kilo wilt gaan afvallen, maar je hebt op 10 januari een verjaardag waar iemand een heerlijke taart gebakken heeft, wat ga je dan doen? Als je direct gaat toegeven en een stukje taart pakt, dan zal de missie niet gaan lukken. Daarnaast is het ook belangrijk om eerlijk tegenover jezelf te zijn. Direct 20 kilo afvallen binnen 6 maanden terwijl je voorheen nooit gesport hebt, zal niet werken. Begin met 5 kilo en breid daarna het doel steeds een beetje bij. Hierdoor raak je ook gemotiveerder om die 10 kilo te gaan halen!

De afhakers

Jaarlijks doet 80 procent van de Nederlandse bevolking mee aan de goede voornemenens. Hiervan gaat 24 procent richting de sportschool, ze willen namelijk afvallen en/of meer gaan sporten. Dit doen ze overigens steeds meer met een hypertrofie training. Een gigantisch groot gedeelde van de deelnemers denkt dat hun goede voornemens gaat lukken, ondanks dat ze onrealistische doelen hebben, die vaak ook nog niet concreet genoeg zijn. Hierdoor behaalt 17 procent maar hun doelen. Kijkende naar het brede gemiddelde kun je vaststellen dat goede voornemens ontzettend lastig te behalen zijn. Wel moeten we er niet mee stoppen, het is en blijft namelijk een zelfverbetering, volgens hoogleraar Vonk.

Meer nieuws lezen op Nieuwsbeest? Lees hier het artikel over de huidige staat van de Nederlandse huizenmarkt.

Lees ook:  Kaarstrends en gezelligheid

Recent

De Nederlandse iGaming markt groeit nog steeds

De verborgen wereld van kink en BDSM

Nu al veel sneeuw verwacht in de alpen

Dit is waarom Memphis Depay in Brazilië gaat voetballen

Steeds meer bedrijven maken gebruik van teambuilding

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings