Grote explosie in Libanon is de volgende schakel in een kettingreactie van rampen

05/08/2020
294

Libanon was een lange tijd een erg populaire vakantiebestemming met prachtige stranden en een opgewekt nachtleven. Echter hebben er de afgelopen jaren meerdere incidenten plaatsgevonden die hier verandering in hebben gebracht. Momenteel zit Libanon in een zware economische crisis, is er sprake van hyperinflatie, de politieke spanningen lopen hoog op en ook Libanon ervaart de gevolgen van de pandemie.

Ammoniumnitraat

In een loods in de haven van Beiroet lag ruim 2700 ton ammoniumnitraat opgeslagen. Het is nog onduidelijk waarom het ammoniumnitraat er lag. Ammoniumnitraat (NH4NO3) is oplosbaar in water en wanneer de stof zuiver is, heeft het een lage gevoeligheid en dus lastig tot ontploffing te brengen. Het staat bekend als een niet ontvlambare stof, maar kan onder sommige omstandigheden toch exploderen.

Wanneer ammoniumnitraat wordt verhit ontstaan er gasachtige producten. Hierdoor wordt het ontploffingsgevaar vergroot, zeker in een gesloten ruimte. Het risico wordt eveneens vergroot wanneer er vervuilde stoffen aanwezig zijn. Wanneer er dan slechts een klein beetje brandstof bij komt kan het erg gevaarlijk worden.

Oorzaak van de explosie

Er is een onafhankelijke commissie samengesteld om de oorzaak van de explosie te achterhalen. De recentste cijfers van de Libanese regering tonen dat er momenteel minstens tachtig personen om het leven zijn gekomen. Echter spreekt het Rode Kruis over meer dan 100 doden. Hiernaast zijn er ongeveer 4.000 mensen gewond geraakt, waaronder vijf medewerkers van de Nederlandse Ambassade.

Het is een grote ramp. De stad is een grote ravage. Gebouwen in de buurt van de explosie zijn volledig weggevaagd en tot kilometers ver zijn ramen en daken vernietigd. De trillingen waren zelfs in Cyprus nog te voelen, een eiland dat meer dan 250 kilometer verderop ligt.

Verdere destabilisatie

Er wordt gevreesd dat deze explosie Libanon nog verder zal destabiliseren. Sinds de korte burgeroorlog in 1990 zijn er momenten van rust geweest in Libanon, maar sektarische spanningen zijn nooit ver weg. Al sinds oktober 2019 demonstreert de Libanese bevolking op straat tegen wat zij ervaren als een corrupte elite en de economische omstandigheden.
De regering heeft momenteel nog steeds banden met de oude elite. Toen het met de economie bergafwaarts ging, heeft de regering dit proberen te sussen door betogers te beschuldigen van de economische crisis. Echter ging het hiervoor al héél slecht met de economie. De demonstranten worden als maar armer en de rijken worden rijker en de politieke top wordt steeds meer bemand door de oude elite.

Veel mensen lijden honger tijdens deze crisis. De inwoners van Libanon zijn al maanden aan het hamsteren, tenminste voor wie dit kan betalen. Een groot deel van de bevolking heeft simpelweg geen geld meer voor wat in de supermarkt ligt. Zelfs de middenklasse komt nog maar net rond, omdat bazen door de crisis hun werknemers niet meer kunnen uitbetalen. In het begin van 2020 heeft de regering zelfs een campagne opgestart om de bewoners te stimuleren om een eigen moestuin te beginnen.

Libanezen roepen hulptroepen op om hulpgeld niet naar de regering te sturen, maar rechtstreeks naar een hulporganisatie. Hiermee proberen ze zeker te stellen dat het hulpgeld daadwerkelijk bij de bevolking terecht komt. Nederland heeft laten weten te doneren aan het Rode Kruis.

Lees ook:  Seks in het coronatijdperk

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings