Grote zorgen over alsmaar stijgende energieprijzen

10/11/2021
243
beste wasmachine

De energieprijzen stijgen de pan uit. Volgend jaar zullen we te maken krijgen met een veel duurdere energierekening. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden komen jaar honderden euro’s meer moet betalen dan voorheen. Het kabinet komt daarom met maatregelen, maar zijn deze maatregelen voldoende? En hoe komen we in aanmerking voor deze maatregelen?

De energieprijzen stijgen natuurlijk niet zomaar. Door de relatief koude winters en lentes in Europa zijn de gasvoorraden een stuk kleiner geworden. Daarnaast is de gaskraan in Groningen stopgezet en waren veel gasvelden in Europa in onderhoud. Hierdoor moesten we het gas uit het buitenland halen, net als veel andere landen.

Het kabinet heeft besloten dat er actie moet worden ondernomen. In 2022 krijgt een gemiddeld Nederlands huishouden daarom een compensatie van 400 euro. De energiebelasting zal worden verminderd en de belastingvermindering wordt hoger.

Het kabinet verlaagt de energiebelasting

Je energierekening bestaat altijd uit drie onderdelen:

  • Netbeheerkosten: iedereen in Nederland betaalt mee aan de aanleg en het onderhoud van gas- en elektriciteitsnetten
  • Energiekosten: de kosten die je betaalt voor de levering van elektriciteit en gas. Veel mensen zullen vanaf 1 januari een flinke stijging zien. Mensen met een variabel contract kunnen nu al een prijsstijging ervaren.
  • Energiebelasting: over het gebruik van elektriciteit en gas wordt belasting geheven. Dit zorgt ervoor dat je energierekening hoger is.

De overheid heft energiebelasting in de hoop dat mensen minder energie gaan gebruiken. We moeten namelijk zuiniger en efficiënter omgaan met onze energie. Echter, nu de gasprijzen zo snel stijgen en de energierekening bij veel huishoudens wel zo’n 900 tot 1000 euro oploopt, grijpt het kabinet in. De energiebelasting gaat omlaag.

De belastingvermindering gaat, hoe tegenstrijdig het ook klinkt juist omhoog. Je krijgt altijd belastingvermindering op je energiebelasting. Een deel van je energiegebruik ziet de belastingdienst namelijk als basisbehoefte. Over dit deel hoeft geen belasting worden betaald. Hoeveel de basisbehoefte is wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Het kabinet komt de Nederlandse huishoudens tegenmoet door het bedrag van 2021 met 230 euro te verhogen. Iedereen heeft recht op deze compensatie je hoeft er dus niks voor te doen. De compensatie wordt automatisch geregeld op je energierekening.

Je huis isoleren is het beste wat je kunt doen

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is je huis isoleren het beste wat je kunt doen. Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit om mensen hiermee te helpen. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager het energieverbruik en je energierekening zijn. Op de lange termijn is het isoleren van je huis ook nog eens goed voor het milieu. Als je wat minder geld te besteden hebt zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen:

  • Haal de beste wasmachine in huis

Nu vraag je je misschien af wat dan de beste wasmachine is. Tegenwoordig heeft de beste wasmachine een laag energieverbruik.

  • Korter douchen

Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week en negen minuten per keer. Dit kan minder lang en minder vaak.

  • Zet de thermostaat lager

Trek een warme tui binnenhuis aan en zet de thermostaat ’s avonds een paar graden lager voor je gaat slapen. Verwarm ook alleen de kamers waar je verblijft. Wat heb je eraan om kamers te verwarmen, waar jij je toch niet bevindt?

Lees ook:  Winkeliers willen begin maart hoe dan ook open

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings