Bedrijven, de arbeidsmarkt en economie: de coronacrisis heeft hen een zware slag toegebracht. Op het eerste gezicht lijkt de woningmarkt echter niet te worden beïnvloed door de pandemie. Dat gaat binnenkort veranderen.
Volgens gegevens van RTLZ Huizenindex waren de cijfers van het tweede kwartaal in 2020 nog positief. De index is een soort thermometer voor de woningmarkt: hij combineert huizenprijzen, transacties en de vraag. Je zou verwachten dat de woningindex naar beneden zou gaan door de coronacrisis, maar dat is niet het geval.
In het tweede kwartaal bereikte de index 72. Dit is het hoogste aantal sinds eind 2017. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar vastgoedmarkt, komt dat doordat de vraag nog steeds groot is. Tegelijkertijd blijven de woningtekorten hoog en zijn de hypotheekrentes laag.
Meer huizen op de woningmarkt
Daarnaast werden in het tweede kwartaal weinig mensen getroffen door de coronacrisis. Woningzoekenden durven alleen te kopen. In het tweede kwartaal waren de huizenverkopen meer dan een paar maanden geleden. Er werden 37.600 woningen verkocht, een stijging van 14% ten opzichte van het eerste kwartaal.
En nadat de lockdown was afgekondigd, moesten de Nederlanders zoveel mogelijk thuis blijven. Als je het aantal woningverkopen vergelijkt met het tweede kwartaal vorig jaar, dan heeft er een daling plaatsgevonden. Ten opzichte van 2019 is het aantal verkochte woningen met 4% afgenomen. Ook het aantal views per huishouden is afgenomen.
Op zoek naar een tuin
Boelhouwer meldt dat het imago van kopers is veranderd. Er zijn meer woning zoekende die tuinen wensen dan voorheen. Nederlanders die geen vast contract hebben of in kwetsbare sectoren werken, zijn voorzichtiger.
Boelhouwer: "Je hoort het ook van makelaars in Maastricht. Vooral mensen die bij de overheid, in de zorg en bij grote bedrijven werken zijn nog actief op de markt. Mensen die in de reisbranche en de entertainment werken zijn minder actief op zoek naar een huis."
Banken zijn strenger
Door de coronacrisis zijn banken steeds kritischer geworden. "Ze worden steeds strenger bij nieuwbouw. Ze verstrekken bijvoorbeeld minder vaak overbruggingshypotheken. Banken zijn ook strenger op het gebied van inkomen en aarzelender tegenover zzp'ers", aldus Boelhouwer.
De prijzen weerspiegelden de crisis nog niet. Het gemiddelde bod van de koper is nog steeds 1,5% hoger dan de vraagprijs. U geeft gemiddeld 335.000 euro uit om een huis te kopen, een stijging van 35% ten opzichte van 2008.
De gemiddelde prijs blijft in 2020 stijgen. Boelhouwer verwacht in het derde kwartaal een groei van 2%. "Begin dit jaar verwachten we een prijsstijging van 4% tot 6% in 2020. Deze percentages gaan we halen, mogelijk zelfs nog hoger."
Gebrek aan vertrouwen
Maar de trend lijkt langzaam te veranderen. De professor zei: “Het vierde kwartaal wordt spannender.” Het werkloosheidspercentage stijgt, en er is zelfs kans op een tweede lockdown, dit kan nog een grotere impact hebben.
Het zal in ieder geval enige tijd duren voordat de crisis de woningmarkt bereikt. Boelhouwer zei dat meestal het vertrouwen eerst daalt, waarna vervolgend z’n half jaar later de transacties geraakt worden.
Volgens de trustindex wordt dit vertrouwen nu inderdaad aangetast. "In april, aan het begin van de crisis, zag je inderdaad een scherpe daling van het consumentenvertrouwen in de vastgoedmarkt. We waren ongeveer 106, dit daalde naar 91 en nu zitten we op 93. Dat is echt wel laag.’’