Op de eerste dag van het nieuwe jaar is het limiet voor de energieprijzen, het prijsplafond van kracht geworden. In principe zullen huishoudens nu niet meer dan 1,45 euro per kubieke meter aan gas betalen en 0,40 euro per kilowattuur aan stroom. Hoewel de regeling weloverwogen is, blijkt uit veel vragen die we ontvangen dat het voor velen een ingewikkelde zaak is. Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen daaromheen.
Het prijsplafond is een maatregel bedoeld om huishoudens te ondersteunen bij hoge energierekeningen. Volgens de regels kunnen mensen genieten van de maximale tarieven voor een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2900 kWh stroom per jaar. Echter, als het verbruik boven deze limiet gaat, zal men moeten betalen volgens het tarief in hun contract. Hoewel de regeling in theorie simpel lijkt, blijkt uit recente ontwikkelingen dat het in de praktijk toch complexer is dan verwacht.
Twee prijsplafonds
Een van de belangrijkste redenen voor de complexiteit van de regeling is dat er eigenlijk twee prijsplafonds zijn. Dit betekent dat er een plafond is totdat men de jaarafrekening ontvangt en een ander plafond voor daarna. De maximale hoeveelheden gas en stroom die onder het plafond vallen zijn over deze twee periodes verdeeld. Dit betekent dat de prijsplafonds per huishouden verschillen afhankelijk van wanneer de jaarafrekening wordt ontvangen. Daarnaast, kan het zo zijn dat je over het hele jaar gezien recht hebt op een plafond dat lager ligt dan 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Dit komt omdat je niet mag meenemen wat je niet hebt verbruikt in de eerste periode, naar de tweede.
Hoe geef je je meterstanden door?
Een van de belangrijkste taken voor een energieklant is het geven van meterstanden aan de energieleverancier. Hoewel dit een eenvoudige taak lijkt, kan het echter omslachtig zijn omdat de klantenservice van de meeste energiebedrijven momenteel overbelast is. Vooral klanten met een traditionele meter of een slimme meter die niet goed werkt, moeten zelf de huidige meterstanden doorgeven. Hoe dit moet worden gedaan en tot wanneer de tijd daarvoor is, varieert per energiebedrijf.
Als voorbeeld, de grote drie energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) stellen dat de meterstanden alleen via hun website kunnen worden doorgegeven en niet via een app. Bovendien, de deadline voor het doorgeven van meterstanden varieert per energiebedrijf: Eneco tot en met maandag 9 januari, Essent tot en met zondag 8 januari en Vattenfall tot en met zondag 15 januari. Als klanten geen meterstanden doorgeven, zal hun energieleverancier een inschatting maken van hun verbruik. Gelukkig, klanten met een goed werkende slimme meter, hoeft zelf de meterstanden niet door te geven.
Hoe werkt het prijsplafond voor mensen met zonnepanelen?
Het prijsplafond voor mensen met zonnepanelen werkt op een manier die vergelijkbaar is met hoe zonnepanelen zelf functioneren. Wanneer de zon schijnt, kunnen zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, vooral op momenten dat de eigenaars weinig stroom verbruiken. Hierdoor, ontvangt men alleen een rekening voor de hoeveelheid stroom die men meer heeft afgenomen dan teruggeleverd. Dit proces wordt "salderen" genoemd.
Hetzelfde geldt voor het prijsplafond. Voor de toepassing van het prijsplafond, wordt er eerst gesaldeerd. Wat er dan nog overblijft aan verbruik wordt afgerekend tegen het maximumtarief van 40 cent per kilowattuur. Alleen het verbruik dat overblijft na saldering, wordt afgetrokken van het maximumverbruik onder het prijsplafond. Hierdoor, verbruikt men minder snel het maximumverbruik onder het prijsplafond met zonnepanelen.
Advies nodig?
Advies nodig? Bekijk energielabelmertens.nl voor meer informatie.