Hoe klimaat vriendelijk ben jij tijdens het barbecueën?

30/08/2022
232
Barbecueë aansteker

12 miljoen, dat is het aantal Nederlanders dat jaarlijks doet barbecueën. Zeer waarschijnlijk ben jij één van die 12 miljoen. Maar weet jij eigenlijk wel hoe klimaat vriendelijk je bent?

Barbecueën, heel veel Nederlanders doen het. De een door middel van houtskool, de andere op gas en de ander misschien wel elektrisch, héél misschien zelfs op kokosbriketten. Hieronder zetten we kort op een rijtje hoe klimaat vriendelijk ze alle vier zijn.

Aansteek mogelijkheden

Houtskool, de bekendste vorm om de barbecue mee aan te steken –  het aansteken zou je bijvoorbeeld kunnen doen door middel van een speciale barbecue aansteker -. Helaas is dit ook de meest vervuilende manier. Het houtskool heeft de hoogste uitstoot van CO2 en fijnstof, ook is er een hoge productie voor nodig, de meeste houtskool komt vanuit Nigeria. Daar gebruiken ze 12 kilo hout om één kilo houtskool te produceren. Binnen de Europese Unie is dat efficiënter, daar gebruiken ze vijf kilo hout om één kilo houtskool te produceren.

Kokosbriketten worden ook regelmatig gebruikt als afwisseling op houtskool. Je hebt van kokosbriketten 3 keer minder nodig dan van houtskool, het is dus heel efficiënt. Voor de productie gebruiken ze drie kilo kokosschillen om één kilo kokosbriketten te maken.

Naast houtskool en kokosbriketten heb je natuurlijk ook gas. Hiervan zijn twee verschillende soorten, propaangas en butaangas. Aangezien gas een fossiele brandstof is, is het wel een niet duurzaam product. Wel stoot gas 3 keer minder CO2 uit dan houtskool, het is daarnaast ook een efficiëntere brandstof voor op de barbecue.

Elektrisch, de meest klimaat vriendelijke manier van barbecueën. Het stoot geen CO2 én fijnstof uit. Het is wel de vraag hoe de elektriciteit is opgewekt. Op het moment dat het geproduceerd is door middel van kolen, ben je alsnog terug bij af.

Wat ligt erop?

Maar, mocht je écht milue bewust willen barbecueën, dan moet je natuurlijk ook opletten op wat voor voedsel er op de barbecue ligt. Vlees is natuurlijk minder goed voor het klimaat dan bijvoorbeeld vis en groente. Op het moment dat we in 2030 de helft minder vlees eten en daarnaast ook nog de voedselverspilling halveren. Dan daalt de totale vleesconsumptie in ons land met ongeveer 40%. Dat betekend een CO2-besparing van maar liefst 6,6 megaton. Om mee te vergelijken, in 2017 had Nederland een totale CO2-uitstoot van 163 megaton.

Lees ook:  De uitbesteding van de zichtbaarheid van bedrijven

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Het vermogen van Jaimie Vaes

Is het Formule 1 seizoen nu al beslist?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings