Hoger beroep na de uitspraak in de zaak van Willem Engel

11/02/2023
31
strafrechtadvocaat

Willem Engel stond, na het indienen van ruim 22.500 aanklachten door verschillende gedupeerden in 2021, terecht voor het verspreiden van berichten die aanzetten tot opruiing en verspreiding van valse medische informatie via sociale media. Deze berichten, die vaak te maken hadden met informatie rondom de coronapandemie, zette mensen vaak aan tot negatieve uitingen tegen bijvoorbeeld zorginstanties. Niet alleen werden er door hem meningen geuit via deze berichten, ook werd er vaak directe informatie, zoals telefoonnummers van, onder andere, zorginstellingen gedeeld die resulteerden in het lastigvallen van deze instanties.

Oproep tot demonstratie

Daarnaast deed hij in 2020 op Facebook een oproep aan zijn volgers om toch naar een demonstratie op het Malieveld te komen, ondanks dat dit verboden was doordat een soortgelijke demonstratie een paar dagen eerder uit de hand was gelopen. De rechter besloot dan ook dat dit ondermijnende gedrag een gevaar opleverde voor de samenleving, vooral in relatie tot de op dat moment nog relevante coronacrisis.

Uitspraak en vrijspraak

Ondanks dat hij onlangs nog werd vrijgesproken van vijf aanklachten op het gebied van opruiing, werd hij toch ook veroordeeld voor een aantal van de andere aanklachten. Dit resulteerde in een voorwaardelijke celstraf van een maand en een proeftijd van twee jaar. Het OM, dat een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden had geëist is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep.

De officier van justitie vindt de uitspraak namelijk op onderdelen onterecht en is van mening dat er meer bewijs had moeten worden geleverd. De strafrechtadvocaat van Willem Engel beschouwt de uitspraak daarentegen als een overwinning en verdedigt de vrijspraak van de andere verdenkingen door te pleitten dat er geen wetgeving bestaat die deze specifieke uitspraken van Engel verbiedt.

De complexiteit van sociale media

Deze zaak blijkt opnieuw een voorbeeld van hoe complex sociale media kunnen zijn in relatie tot het bestaande recht. Waar liggen de grenzen? Wat is strafbaar en wat is gewoon het delen van een mening? Toch blijft er een grens bestaan die gehandhaafd zal moeten worden om gebruikers van sociale media en externe instanties te beschermen tegen haatdragende uitingen en opruiing.

Lees ook Veelbesproken Japanse kannibaal wat Nederlandse opat is overleden

Lees ook:  Personeelstekort blijft groot: Werkgevers zetten personeel niet genoeg in

Recent

Zo vrolijk jij je verzenddoos op!

Het vermogen van Youtuber Gio Latooy

Jutta Leerdam gezien met omstreden Amerikaanse influencer Jake Paul

Charlene de Carvalho-Heineken en haar gigantische vermogen

Een verbod op gokreclames en vanaf wanneer het in gaat!

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings