Hypotheekrente stijgt, maar huizenmarkt koelt af! 

16/06/2022
287
huizenmarkt

Helemaal goed nieuws kun je het niet noemen. Olaf Sleijoen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan dat de door de stijging van de hypotheekrente het voor starters moeilijk zal blijven om een huis te kopen. Er is dus ook dan nog steeds een probleem op de huizenmarkt.  

Huizenprijzen stijgen in 2022 nog met bijna 14% vergeleken met 2021

Toch is er al een bepaalde afvlakking zichtbaar. Voor 2023 en 2024 verwacht men daarom volgens het economisch rapport een gematigde stijging van 3,7% en 2,5%. Dat is al heel wat anders dan die 14% nog van dit jaar natuurlijk. 

Het is volgens de DNB zo dat de afvlakking een gevolg is van het bereiken van de grens van kopers. Ook zij zitten aan het plafond, wat betreft hun uitgaven. De hypotheekrente is in een paar maanden tijd circa 1% gestegen. Dit zorgt ervoor dat het financieren van een huis steeds duurder wordt. Men verwacht dat de hyptheekrente nog een klein procent zal stijgen. Dan kom je uit op 3,8% in 2024. 

Te weinig huizen 

Makelaardij Susteren en ook de DNB denken dat de oorlog in Oekraïne niet zorgt voor een huizencrisis. Het echte probleem is gewoon dat er te weinig huizen zijn. Dat drukt op de markt en zorgt voor die enorme prijzen. Normaal zorgt inderdaad bijvoorbeeld een financiële crisis voor een huizencrisis. Maar in dit geval is dat niet zo. Wel kan de oorlog, als deze tot ver in 2023 duurt, de economie in een milde recessie kunnen drukken. Pas als het gaat om een zware recessie kan dit ook de huizenmarkt beïnvloeden. 

Geen extra koopkracht in de economie 

Er is niet de verwachting dat de gemiddelde koopkracht gaat stijgen in 2022. Er is geen sprake van groei in de economie in het 1e kwartaal van 2022 en de verwachting is niet dat er nog groei is het 2e en 3e kwartaal van 2022.  

Boodschappen worden duurder, energie wordt duurder, benzine wordt duurder. Genoeg redenen voor de consument, om niet veel andere uitgaven te doen. Je zou kunnen zeggen dat ze de hand op de knip houden. Het kan ook gewoon zijn dat ze niet meer te besteden hebben... 

Wat moet de overheid doen? 

Olaf Sleijoen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan dat de overheid in geval van een recessie hier, alleen gericht inflatiecompensatie moet bieden voor de laagste inkomens. Een algemene maatregel om brandstofkosten te verlagen, raadt hij af. Wat de overheid gaat doen, is nog niet bekend. 

Lees ook:  Steeds meer sportscholen rondom Breda

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings