In 2024 festivals zonder wegwerpbekers!

04/04/2022
243
kozijnen vervangen

Vanaf 2024 mogen er geen wegwerpbekers worden gebruikt op festivals. Staatsecretaris Vivianne Heijnen heeft dinsdag 29 maart 2022 aangegeven dat het gebruik van plastic steeds meer aan banden wordt gelegd. Het gaat daarbij met name om het plastic dat zorgt voor de ons helaas welbekend in de oren klinkende plastic soep.

Welk soort plastic?

Het gaat niet om het plastic dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld kozijnen vervangen. Tegenwoordig zijn volgens Milieu Centraal de kunststof kozijnen namelijk helemaal niet per definitie minder milieuvriendelijk dan houten kozijnen, dus kozijnen vervangen is niet nodig. Het gaat juist om de microplastics die in het milieu terecht komen. Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. In het milieu hopen die microplastics zich juist weer op. Dit is vaak afkomstig van wegwerpplastic, zoals dus ook bijvoorbeeld de plastic bekertjes op de festivals. Die komen dan in het milieu terecht en vervallen vervolgens tot steeds kleinere deeltjes, zodat je dus die microplastics overhoudt.

Het gaat trouwens niet alleen om wegwerpplastic dat zorgt voor microplastics. Een ander grote oorzaak waarbij microplastics vrijkomen is: slijtage van synthetische kleding. Daarbij treedt er zowel bij het dragen als bij het wassen van die kleding slijtage op. Ook de slijtage van autobanden zorgt voor microplastics in onze omgeving. Deze vormen noemen ze secundaire microplastics. Dan is er ook nog een klein deel microplastic in onze plastic soep afkomstig van onder andere cosmetica en verzorgingsproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde soorten tandpasta.

kozijnen vervangen

Europa kom met een verbod

Europa heeft het Europees Plastic Pact. Doel van dit pact is dat al het plastic herbruikbaar of recyclebaar is. Natuurlijk is daar ook nog van alles over te zeggen, aangezien er ook nog sprake is van recycling waarbij het eindproduct van een steeds lagere waard is. Milieuvriendelijkheid gaat stap voor stap. Natuurlijk is wel het vermoeden dat de volgende stap is om te zorgen voor meer hoogwaardige recycling. Het Europees agentschap voor Chemische stoffen wil vanaf dit jaar (2022) ernaar toewerken dat dat microplastics verboden zijn in 2028.

Microplastics in ons eten

Het is al zo dat mensen ook microplastics binnenkrijgen. Het zit immers al in ons eten. Zo zijn er al in diverse voedingsmiddelen microplastics gevonden:

  • Kraanwater
  • Theezakjes
  • Bier
  • Zeezout

Microplastics bevinden zich ook al in de lucht en in de oceanen. Microplastics is ook in kauwgom verwerkt en in de filters van sigaretten. Ook iets om over na te denken.

Wat is er zo schadelijk aan microplastics?

Daar is nog veel onderzoek voor nodig, maar er zijn al wel enkele punten te benoemen. Het punt is dat microplastics bijvoorbeeld de plek innemen van iets anders. Dat betekent dat je minder ruimte hebt voor energiereserves. Daarnaast is het zo dat veel microplastics zijn verbonden met schadelijke stoffen die fabrikanten eraan hebben gekoppeld. Dit zorgt dus voor giftigheid. Daarnaast is al gezien dat bepaalde vissen onder invloed van microplastics van geslacht gingen veranderen. Al met al zijn er zeer veel verschillende factoren dus.

Lees ook:  Steeds meer restaurants kiezen voor een nieuwe website

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Lening voor medische kosten en meubels minder duur

Het vermogen van Jaimie Vaes

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings