Is cryptocurrency de toekomst van financiën?

04/04/2024
24
de toekomst van financiën

Cryptocurrency is een vaste waarde geworden in de globale financiële wereld. Maar is het de toekomst van financiën? De meningen zijn verdeeld. Ja, crypto krijgt steeds meer aandacht van zowel individuele beleggers als grote institutionele spelers zoals bedrijven, banken en overheden. De cryptomarkt is een miljardenindustrie geworden, met miljoenen gebruikers en beleggers.

Ja, de prijs van cryptomunten gaat vaak astronomisch omhoog en omlaag. En op lange termijn is er een markante toename in waarde te zien. Bitcoin, de leidende cryptomunt, zal sneller dan je verwacht een waarde van €100.000 per stuk bereiken. Ook de meest interessante crypto presales van dit jaar worden verwacht om sterk te stijgen in waarde, zoals Joren Verdoes van Techopedia aangeeft.

En last but not least, cryptocurrency berust op revolutionaire blockchaintechnologie die de fundamentele principes van de financiële wereld onderuit kan halen. Al deze zaken liggen vast, maar dat verandert niets aan het feit dat er nog steeds meer mensen zijn die crypto links laten liggen, en dat de technologie frequent met problemen te maken krijgt, in de vorm van regelgeving, veiligheid en algemene aanvaarding.

Is cryptocurrency de toekomst van de financiële wereld? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we kijken naar verschillende aspecten zoals de onderliggende technologie. Globale acceptatie en wetgeving, en de potentiële impact op traditionele financiële systemen.

De voordelen van technologie

Vrijwel alle cryptomunten (zoals Bitcoin en Ethereum) zijn gebaseerd op een blockchain. Deze technologie kan je zien als een gedecentraliseerd, digitaal grootboeksysteem dat transacties vastlegt en verifieert in de vorm van “blokjes” die aan een keten worden toegevoegd.

Het klinkt een beetje bizar, maar deze technologie heeft enorm veel voordelen. Het is transparant, want alle gebruikers van de blockchain kunnen de transacties bekijken. Het is paradoxaal genoeg ook vrij anoniem, want de persoonlijke gegevens van de personen die de transactie uitvoeren kan je niet zien.

De veiligheid van een blockchain

Een blockchain is ook erg veilig, want de blokjes worden permanent vastgelegd, en omdat elke gebruiker deze kan bekijken en verifiëren is er vrijwel geen mogelijkheid tot fraude of andere kwaadwillige financiële acties.

En uiteraard is een financieel systeem gebaseerd op een blockchain gedecentraliseerd. Dat betekent concreet dat transacties worden uitgevoerd tussen gebruikers, zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken of overheden. Dit verhoogt de efficiëntie van het systeem en verlaagt de kosten.

de acceptatie van crypto binnen de toekomst van financiën

De acceptatie van crypto

15 jaar geleden was cryptocurrency een vrijwel onbekende, erg specifieke technologische ontwikkeling die alleen ergens in een duister hoekje van het internet werd gebruikt. Anno 2024 staan de zaken er anders voor. Hoewel crypto nog steeds wordt beschouwd als een niche-investering, is de aanvaarding ervan enorm toegenomen. Steeds meer particulieren beleggen erin en gebruiken het op regelmatige basis, en ook bedrijven, banken en overheden zien de voordelen van crypto als betaalmiddel of als belegging.

Dit draagt uiteraard sterk bij aan de legitimiteit van cryptocurrency. Er zijn duizenden cryptobedrijven over de hele wereld, die samen bijdragen aan een algemene financiële infrastructuur. Daarnaast kan je steeds vaker met crypto goederen en diensten aankopen.

Regulering en regelgeving

Waar crypto voornamelijk tegenaan loopt is de regelgeving – of het gebrek eraan. Overheden van over de hele wereld worstelen al jaren met het concept van crypto en proberen een passend kader te vinden voor deze nieuwe vorm van financiën.

Lees ook:  De terugkeer van de silent disco

Sommige overheden verbieden het (zoals China) of maken hun eigen versie ervan (CBDC’s), anderen gaan “all in” en gebruiken Bitcoin als officieel betaalmiddel, terwijl nog anderen (zoals in Nederland) een meer voorzichtige houding aannemen en geleidelijk aan wetten en voorschriften introduceren. Zo gaat later dit jaar een overkoepelende Europese verordening, MiCa (Markets in Crypto Assets) van kracht.

De realiteit van de situatie
Hoewel crypto een gedecentraliseerd financieel concept is, wat zowel een enorm voordeel als een aantrekkingspunt is, moeten we ook rekening houden met de realiteit van de situatie. Regelgeving en de houding van overheden spelen helaas een cruciale rol in de toekomst van cryptocurrency. Dit heeft immers grote invloed op de aanvaarding van crypto en de integratie ervan in de bredere financiële markten.

de toekomst van financiën

De potentiële impact

Kunnen cryptocurrencies een grote impact hebben op het bestaande financiële systeem? Ja, als crypto breed aanvaard en geïntegreerd wordt in de globale financiële wereld, kan deze technologie een aanzienlijke impact hebben. Crypto kan het hele financiële systeem omvergooien en iets volledig nieuws worden. Een goede vergelijking hier is wat er gebeurde met paard en koets toen de auto voor het eerst werd gebruikt.

Om te beginnen zal de dominantie en macht van financiële instellingen zoals banken sterk worden verminderd omdat peer-to-peer transacties mogelijk worden. Mensen die geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten kunnen met crypto wel deelnemen aan een globaal financieel systeem. Denk bijvoorbeeld aan een arme boer in een ontwikkelingsland die 100 kilometer van de dichtstbijzijnde bank woont.

Het aanvragen van een lening
Een lening aanvragen om wat nieuw materiaal aan te kopen is geen optie, maar zolang hij een internetverbinding en een smartphone heeft (wat blijkbaar steeds vaker het geval is), kan hij peer-to-peer-leningen of donaties via cryptocurrency aanvragen.

Het blootleggen van het traditionele financiële systeem

Wat cryptocurrency ook kan en zal doen, is de inherente defecten in het traditionele en huidige financiële systeem blootleggen. Bankoverschrijvingen zijn traag, inefficiënt, kosten geld, en zijn simpelweg niet meer van deze tijd. Crypto biedt een snel, efficiënt en goedkoop alternatief. Voor iedereen die de technologie erachter een beetje begrijpt is het duidelijk dat traditionele systemen simpelweg niet kunnen concurreren met crypto op meerdere vlakken.

Is crypto de toekomst van financiën?

Veel mensen blijven zich afvragen of cryptocurrencies echt een levensvatbaar alternatief zijn voor traditionele valuta's of gewoon een tijdelijke hype. Is het echt de toekomst van financiën? Ja, er is nog steeds heel veel argwaan en wantrouwen ten opzichte van crypto, vooral bij twee partijen:

  • Leken die crypto niet goed begrijpen of er gewoon niets mee te maken willen hebben.
  • Gevestigde waarden in de financiële wereld die heel veel kunnen verliezen als het traditionele systeem vervangen wordt.

De volatiliteit en proliferatie van de meeste cryptomunten is een onmiskenbaar probleem. Net als de hoge energiekosten van het mijnen van cryptomunten die gebruikmaken van het Proof-of-Work-mechanisme. Maar, en dit is de kern van de zaak: aan al deze huidige problemen wordt momenteel gewerkt. En in een innovatieve sector zoals cryptocurrency zal het niet lang duren voordat alternatieven zoals stablecoins en het duurzame Proof-of-Stake-mechanisme meer de norm dan een uitzondering zullen vormen.

Lees ook:  Hoe werkt het automatiseren van bedrijfsprocessen?

Een work in progress

Is cryptocurrency de toekomst van het financiële systeem? Zoals het momenteel bestaat, wellicht niet. Er zijn nog te veel problemen, maar je kan de cryptocurrency van vandaag zien als een prototype, een beta-fase, een “work in progress”. De technologie evolueert en verbetert voortdurend. Omdat de onderliggende concepten en de basis van cryptocurrency zo stevig is, is het absoluut mogelijk dat we in de nabije toekomst allemaal met cryptomunten betalen.

Recent

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Aantal inbraken daalt in Nederland

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings