Is je telefoon wel schoon? Ontsmet je mobiel goed

22/07/2020
293

Door het coronavirus is het belangrijk dat je goed stil staat bij hygiëne. Maar hoe zit dat met de hygiëne van je telefoon?

Het coronavirus en de maatregelen die erbij zijn komen kijken, hebben onze samenleving in een korte periode drastisch veranderd. In slechts een paar maanden is de 1,5 meter afstand het nieuwe normaal geworden. We werken vanuit thuis, lopen met bogen om elkaar heen, desinfecteren winkelwagens en deurklinken en zijn als een gek onze handen aan het wassen. Maar hoe zit dat met de hygiëne van je smartphone? We raken onze telefoon gigantisch veel aan en het komt met ieder belletje bij ons gezicht en mond.

Bacteriën op je telefoon

Volgens bioloog Ruben Janssen van het musuem Micropia, zitten  er op elke vierkante centimeter van je telefoon twee tot vierduizend bacteriën. Dat is meer dan op andere gebruikersvoorwerpen. Volgens Janssen komt dat omdat je jouw telefoon de hele dag door vastpakt nadat je een deurklink, toetsenbord of iets anders hebt aangeraakt. Uit een onderzoek blijkt ook dat een telefoon meer dan 10 x zoveel bacteriën heeft dan een wc-bril. Maar kun je ziek worden van die bacteriën?

Volgens microbioloog Charles Gerba is het aantal bacteriën op een smartphone geen probleem. Wat volgens de mircobioloog wél een probleem is, is het delen van je telefoon met anderen. Maar zo lang je dat niet doet, bevat je smartphone volgens de Amerikaan geen ongewone bacteriën waar je als (gezonde) eigenaar ziek van kunt worden. Deel jij je mobiele telefoon soms met anderen?

Dan lijkt het niet onverstandig om je telefoon én telefoonhoesje regelmatig schoon te maken. In vijf simpele stappen leggen we je uit hoe je dit kan doen.

  1. Verwijder stofjes, zand en/of kruimels door deze van de telefoon af te blazen. Wrijf er niet op, dat kan krassen veroorzaken.
  2. Gebruik een middel om te ontsmetten dat gebaseerd is op alcohol. Het ontsmettingsmiddel dient voor meer dan 70 % uit ethanol of isopropanol te bestaan. Een andere optie is een middel dat gebaseerd is op hypochlorigzuur.
  3. Gebruik een microvezeldoekje en dompel deze deels onder in het desinfecterende middel. Giet of spray de vloeistof nooit rechtstreeks op je telefoon en vermijd andere type doekjes of materialen om krassen te voorkomen.
  4. Wrijf het doekje vervolgens zacht over de voor- en achterkant van je smartphone zonder te veel druk uit te oefenen. Laat de telefoon vervolgens kort drogen.
  5. Gebruik je een telefoonhoesje? Maak dan ook het hoesje op dezelfde manier schoon.
Lees ook:  De ICT ontwikkelingen van 2022

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings