Steeds meer jongeren lopen een gehoorschade op. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder het gebruik van hoofdtelefoons en oordopje op een veel te hoge volume het vaakst voorkomt. Daarnaast komt het ook vaak voor dat jongeren feesten en festivals bezoeken, zonder goede gehoorbescherming. Op de lange termijn kan dit zorgen voor een gehoorbeschadiging. Niet alleen op zulke momenten kan een gehoorbeschadiging ontstaan. Het kan ook ontstaan bij bepaalde beroepen en ook muzikanten hebben hier sneller last van. Ben je benieuwd hoe goed jouw gehoor is? Op de website van Van Boxtel Hoorwinkels kun je hoortesten doen om te kijken hoe goed jouw gehoor nodig is en advies hierover krijgen.
Wat is en doet een audicien?
Een audicien is een persoon dat gespecialiseerd is in audiologisch apparatuur en het geven van advies hierover. Het is de taak van de audicien om de juiste hoortoestellen aan mensen te verstrekken die gehoorbeschadiging hebben opgelopen en dus niet goed horen. Er wordt daarnaast advies gegeven over het gebruik en het onderhoud hiervan. Audiciens zijn opgeleid via een door de overheid erkend instituut. Hierbij wordt gehoorstoornissen en problemen onderzocht en achterhaald. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met audicien Van Boxtel.
Verschil audicien en audioloog
Het verschil tussen een audicien en een audioloog is dat een audicien die vooral gespecialiseerd is in de aanpassing van hoortoestellen, hier informatie over geven en het verstrekken aan patiënten. Een audioloog ondersteunt vaak ook de KNO-arts en er wordt ook samengewerkt met logopedisten. Een audioloog doet ook onderzoek in tympanometrie, toonaudiogram en spraakaudiogram. Een audicien behoort onder de cruciale beroepsgroepen en focust zich vooral op het oplossen van het probleem. De overeenkomsten tussen een audicien en audioloog is dat ze zelfstandig en nauwkeurig te werk gaan, gespecialiseerd zijn in het gehoor, een specifieke opleiding hebben gevolgd en zich blijven inzetten voor nascholing om verder te verdiepen.
Is een gehoorbeschadiging omkeerbaar?
Je kunt in dit geval beter voorkomen dan genezen, want het genezen is eigenlijk niet mogelijk op lange termijn. In sommige gevallen is het ook niet te voorkomen. Denk aan door gebruik van bepaalde medicatie of andere medische redenen. Het is dus belangrijk om al te doen wat wel kan. Bescherm je gehoor goed en wanneer je bijvoorbeeld een festival bezoekt is het raadzaam om bescherming te dragen hiervoor. Daarnaast is het verstandig om het volume niet al te hoog te zetten wanneer je dagelijks muziek luistert met een hoofdtelefoon of oordopjes.
Wanneer is een hoortoestel nodig?
Of een hoortoestel nodig is, kan een specialist hierin het beste antwoord geven. De vraag of een hoortoestel voor jou werkt wordt beantwoord door eerst te achterhalen wat de precieze oorzaak is. Als het gehoor is verminderd van 35 decibel of meer, dan is het vaak verstandig om een hoortoestel te overwegen. Hoortoestellen worden tegenwoordig op maat gemaakt en zo ben je ervan verzekerd dat het echt goed past bij jouw gehoor. Als je twijfelt of het nodig is in jouw geval, neem dan contact op met een van de audiciens van Van Boxtel Hoorwinkels. Een van deze specialisten kan jou het juiste advies geven. Zo weet jij zeker dat je het juiste aanschaft en het ook echt voor jou zal werken.
Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier ons artikel over het ontstaan van problemen door een te hoog eigen risico.