Mediteren: een eeuwenoud fenomeen

29/04/2022
442
meditatie

We kennen allemaal het woord mediteren wel: voor de één klinkt het zweverig, de ander neemt dagelijks de tijd om een paar minuten te mediteren. Er zijn genoeg redenen waarom mediteren populair is geworden.

Geschiedenis van mediteren

De wortels van mediteren liggen in het hindoeïsme en in het boeddhisme. In het hindoeïsme was mediteren 5000 jaar geleden een dagelijks ritueel.

In het kort zou je kunnen zeggen dat mediteren, in welke manier dan ook, ervoor zorgt dat je los komt van spanningen en dat je uiteindelijk met een ander, objectiever perspectief naar situaties kunt kijken.

Maar ook van het christendom kun je zeggen dat mediteren altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Ieder deed het op een eigen manier. In het Boeddhisme zijn mindfullness en rust die tijdens de meditatie centraal staan. In het christendom paste men meditatie toe door bijvoorbeeld teksten uit de Bijbel langzaam voor te lezen.

meditatie

Huidige meditatietechnieken

Religies passen meditatie dus op verschillende manieren toe, wat wil zeggen dat er meerdere manieren zijn waarop jij kunt mediteren.

Niets is goed of fout, je moet gewoon even op zoek naar de techniek die het best bij jou past. Je hoeft ook niet per sé één techniek van begin tot het eind te volgen. Wanneer je voor jezelf een manier hebt gevonden om tot rust te komen en die is niet volgens het boekje, is dat geen probleem.

Mocht je willen weten hoe je met mediteren kunt beginnen, dan kun je één van de volgende manieren eens proberen:

Ademhalingsmeditatie

Bij meditatietechnieken gaat het er hoofdzakelijk om dat je je hoofd leeg maakt. Dit kun je doen door je op één ding te focussen tijdens je meditatie. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht vestigen op je ademhaling.

Je hoeft je ademhaling niet aan te passen: let gedurende een paar seconden of minuten op de manier hoe je ademt. Het belangrijkste is om je focus te houden. Tel bijvoorbeeld het aantal keren dat je inademt. Wanneer je de tel kwijtraakt of je gedachten dwalen af, begin je op nieuw.

Wandelmeditatie

Ja, zelfs een gewone wandeling kun je aan je meditatietechnieken toevoegen. In dit geval is het behalen van een eindpunt of stappendoel niet belangrijk.

Ga helemaal op in de wandeling: let op je houding, je ademhaling en neem de omgeving in je op. De wandelmeditatie werkt wel het best wanneer je in een rustige omgeving bent: ga bijvoorbeeld naar een bos of naar een plek met weinig verkeer. Deze manier slaat eigenlijk twee vliegen in één klap: je bent in beweging en je kunt je hoofd leegmaken!

Visualiseren

Deze meditatietechniek is ook al eeuwenoud. Boeddhisten visualiseerden tijdens hun meditatie over een betere wereld en hun eigen plek in de wereld. Dit is misschien ook de leukste, want je hoeft niet aan ‘niets’ te denken. Visualisatie kun je op meerdere manieren toepassen.

De eerste is door een rustige plek op te zoeken en je ogen te sluiten. Beeld je een mooie plek in en ga er helemaal in op. Je kunt ook visualiseren over je dagelijkse leven en dat kun je opschrijven.

Lees ook:  De top 2000 komt er weer aan

Droom je over een bepaalde reis? Schrijf dan op wat je allemaal zou willen doen en wat zo bijzonder is aan die reis. Door dit op papier te zetten, denk je er meer over na en besluit je sneller om je droomreis te maken!

Recent

Nieuw wetsvoorstel moet misbruik van BKR-registraties aanpakken

Waar een goede website tegenwoordig allemaal aan moet voldoen

Tips om een entertainmentbudget op te stellen en je eraan te houden

Duurzame innovaties die onze toekomst vormgeven

Zelfrijdende taxi’s in San Francisco staan onder druk door onophoudelijk toeteren

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings