In Nederland wonen meer dan 17 miljoen mensen. Al deze mensen dragen hun eigen verhaal bij zich. Ieder mens is anders en is geen nummertje. Zo kun je aan iemand vragen om zich voor te stellen. Hij of zij zal dan vertellen over het leven. De dingen die hij of zij heeft meegemaakt. Al deze dingen zorgen ervoor dat iemand gevormd wordt. Jij als mens wordt gevormd. Het is namelijk niet zo dat je geboren wordt en dan opeens zo bent als dat je nu bent. Jij als mens verandert namelijk. Je omgeving is een belangrijke factor die meespeelt in dit proces van vormgeving. De mensen om je heen en de dingen die je doet dragen er aan bij dat jij bent wie je bent.
Je DNA als bouwsteen van jou als mens
Toch zijn er ook dingen die je van je ouders meekrijgt. Deze zitten in je DNA. Dit is een soort code die ieder mens heeft. Zie het DNA als bouwstenen die jou vanaf het begin vormgeven. Helaas hoeft dit niet altijd iets goeds te zijn. Zo kan het namelijk zijn dat je erfelijke ziekte van je ouders of grootouders overneemt. De combinatie van DNA van je moeder en je vader is hier de oorzaak van. Zo zie je soms bijvoorbeeld dat de vader in een gezien met twee kinderen een bril draagt. Vervolgens komen de kinderen er op latere leeftijd ook achter dat zij een bril moeten gaan dragen. Dit is erfelijkheid, iets wat je van moeder/vader/familie overdraagt naar je kind. Je hebt hier als ouder geen invloed op helaas. Het gebeurd gewoon.
De lijst met de meest voorkomende aandoeningen
Voor dit artikel kijken we naar de 10 meest voorkomende aandoeningen die er op dit moment in Nederland zijn. Hierbij baseren wij ons op de lijst van de zorgkosten uit 2017. Onze bron is de website van de Volksgezondheidenzorg.info.
- Dementie
- Verstandelijke beperkingen
- Gebitsafwijkingen
- Coronaire hartziekten
- Diabetes
- Beroertes
- Gehoorstoornissen
- Weke delen reuma
- Depressieve stoornissen
- Perifeer arterieel vaatlijden
Toelichting op de lijst
De meeste aandoeningen spreken voor zich. Graag geven wij nog een korte toelichting over deze lijst. Bij coronaire hartziekten wordt bijvoorbeeld een hartinfarct bedoeld. Bij een gehoorstoornis wordt bijvoorbeeld gedacht aan het Ushersyndroom. Dit syndroom zorgt ervoor dat je langzaam doof of blind wordt. Een proces dat al kan beginnen tijdens de geboorte. Voor weke delen reuma gaat het om pijn die leidt tot stijfheid, slaapstoornissen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het laatste punt is perifeer arterieel vaatlijden. Dit is een aandoening ontstaat door een wisselende bloedsomloop. Dit kan leiden tot slagaderverkalking wat ervoor zorgt dat er te weinig bloed kan stromen.