Minimumloon 2023 met 10,15% omhoog 

20/11/2022
218
salaris-minimumloon-2023

Voor het nieuwe jaar (2023) is er een uniek verhoging van het minimumloon. Sinds 1969 komt er voor het eerst een extra verhoging voor het minimumloon. Vanaf 1 januari 2023 gaat het minimumloon daardoor met 10,15% omhoog. Dat wijkt af van het in 6 juni (2022) gepubliceerde nieuwsbericht van de Rijksoverheid om in januari 2023 te beginnen, als onderdeel van een stappenplan, met een loonsverhoging voor het minimumloon van 2,5%. 

Doel minimumloon 2023: werken lonender maken 

De gedachte van het kabinet achter deze loonsverhoging is dat ze werken lonender willen maken. Het voorstel is ingevoerd door de minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minsterraad heeft daar mee ingestemd. In juni was destijds het doel ook al om het werken lonender maken. Alleen de aanpak is nu veranderd met een nog hoger minimumloon. Normaal wordt het minimumloon halfjaarlijks bepaald op basis van contractloonstijgingen. Dit keer is er echter dus een extra verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) met 8,05%. Samen met de reguliere verhoging komt daarbij de totale stijging voor het minimumloon 2023 uit 10,15% 

Daarbij is er ook een uitdaging voor 2023, want het aantal werklozen stijgt ook.

Besteedbare inkomen, minimumloon 2023

Er is tijdens de Covid-19 maatregelen extra geld bijgemaakt en dat zorgt er ook voor dat geld minder waard is geworden en producten duurder werden, doordat het geld minder waard is. Dit werkt nog door en heeft een grote invloed op het besteedbare inkomen van mensen met een minimumloon. Dat was in juni natuurlijk al zo. Alleen is de inflatie (het minder waard worden van geld) nog niet gestopt en is nu de nood voor mensen met een minimumloon, zeker met de huidige energieprijzen, nog hoger dan het al was. 

Gevolgen voor AOW, Wajong en bijstand. 

Eerder al dit jaar was al besloten tot het mee verhogen van alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals onder andere de AOW, Wajong en bijstand. Dus ook voor wie recht heeft op deze uitkeringen, profiteert ook mee van de verhoging van het minimumloon 2023. 

geld

Dat is een totale stijging van 10,15%. Het kabinet had eerder dit jaar al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen. Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW’ers. 

Per 1 januari 2024 wettelijk minimumuurloon 

Vanaf 1 januari 2024 is er een wettelijk minimumuurloon, geeft ook een bedrijf in salarisadministratie aan. Als nu iemand 40 uur hetzelfde werk doet als iemand die het werk 36 uur werk doet, verdient diegene minder per uur dan die ander. Dat gaat in 2024 veranderen. Er is dan niet meer alleen een wettelijk minimumloon, maar ook een wettelijk minimum uurloon. Dit kan, afhankelijke van subsidies en dergelijk ervoor zorgen dat meer werken, zoals 40 uur in plaats van 36 uur, beloond wordt met netto meer salaris. 

Lees ook:  De strijd om de grootste website

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings