Het bedrijf SpaceX van Elon Musk heeft haar eerste lancering met een bemande Dragon-capsule achter de rug. Dit gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag om half twee s’ nachts. Hoewel dit niet de eerste echte vlucht met benaming is, had de vlucht wel iets speciaals. De allereerste vlucht was namelijk een test. Tijdens deze testvlucht waren er twee bemanningsleden aan boord.
Expeditie
Het grote verschil met de testvlucht is dat deze vlucht echt een doel heeft. Het moet een expeditie naar de ruimte worden met als eindbestemming het ruimtestation ISS, dat staat voor International Space Station.
Geen problemen
De lancering bleek een succes. Het ruimteschip en haar bemanning hebben de eerste kilometers goed doorgebracht. De lancering en de eerste kilometers zijn de meest risicovolle. Op deze momenten gaat het namelijk vaak mis. Motorsotringen en andere problemen komen vaak voor tijdens het begin van de vlucht. Deze treden pas op wanneer de raketmotor onder druk staat, bij de lancering bijvoorbeeld. De lancering was overigens vanaf de Cape Canaveral in Florida.
De bemanning
De capsule is dinsdagnacht rond 05:00 aangekomen op het ISS. In totaal duurde de reis iets meer dan een hele dag. De vier bemanningsleden Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins en Soichi Noguchi kunnen beginnen met hun onderzoek. Drie van deze astronauten zijn in dienst bij NASA en de ander is in dienst van de Japanse ruimteorganisatie JAXA. Zij zullen een halfjaar verblijven op ISS. Het onderzoek wat zij zullen uitvoeren heeft te maken met het nieuwe ruimtepak dat in 2024 gebruikt moet gaan worden.
Onthaald
Bij de aankomst via de Harmony ingang van het ruimtestation werden de astronauten onthaald door hun collega’s. Op het ISS waren namelijk al drie andere astronauten aanwezig. Dit zijn twee Russen en één Amerikaan. Deze astronauten waren eerder al met een Sojoez-raket aangekomen. De Sojoez-raket heeft plaats voor drie astronauten. De Falcon 9 van SpaceX heeft plek voor vier en kan dus een persoon extra meenemen.
Na tien jaar
Na bijna tien jaar was het dan weer eindelijk zover voor Amerika. Eindelijk vloog er weer een raket vanaf Amerikaanse bodem naar de ruimte. De Amerikanen hebben er lang op moeten wachten. Dit kwam met name door de hoge eisen die werden gesteld aan de nieuwe Falcon raket van SpaceX. NASA wilt namelijk niet dat er gewonden of doden vallen bij een van haar missies.
Meer vluchten
Het is de bedoeling dat er in de toekomst met meer regelmaat gevlogen zal worden tussen het vaste land van Amerika en het ruimtestation. De Falcon 9 zal dan ook vaker worden ingezet en worden hergebruikt om dit voor elkaar te krijgen. SpaceX zal hier natuurlijk ook verantwoordelijk voor zijn. In de toekomst zal het luchtvaartbedrijf Boeing ook een deel van deze vluchten voor haar rekening nemen. Boeing is momenteel ook bezig met de bouw van een ruimteschip.