Nederland ook afgelopen jaar de grootste vleesexporteur van Europa

01/09/2021
250
brandt en levie

Nederland heeft vorig jaar 8,8 miljard euro aan afzet van vlees verdiend, meldt het centraal bureau van statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe cijfers. Hoewel dit minder is dan in 2019 (9,3 miljard), blijft Nederland de grootste exporteur van vlees in de EU.

Puur gekeken naar pluimvee eindigt Nederland achter Polen op de tweede plek. Terwijl het op basis van de export van varkensvlees na Spanje, Duitsland en Denemarken goed is voor een vierde plaats. Dit zegt toch iets over de kwaliteit van het vlees dat afkomstig is van de boeren uit Nederland. Bij Brandt en Levie wordt gebruik gemaakt van varkensvlees van Nederlandse bodem. Het vlees komt van ‘eigen varken’ die bij bevriende boeren in de wei hebben gestaan. Zo weet u dat het vee een goed leven heeft gehad.

Ook wat betreft het exportgewicht, staat Nederland bovenaan de lijst. Afgelopen jaar werd er 3,6 miljard kilo vlees geëxporteerd. Dit was 20 jaar geleden nog maar 2,4 miljard kilo.

De export van vlees is goed voor 60 procent van de inkomsten van Nederland, de binnenlandse afzet voor de overige 40 procent. Zo’n 85 procent van de eerdergenoemde 8,8 miljard euro betreft in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees. De overgebleven 15 procent, wordt gebruikt voor doorvoer of wederuitvoer. Dus de goederen die hier zijn ingevoerd, en in onbewerkte staat het land weer verlaten.

brandt en levie

Import veevoer

Voor de Nederlandse vleesexport is import nodig, zoals de dieren voor de veehouder, nog te bewerken vlees of veevoedergrondstoffen. Dit zorgt ook weer voor heel veel import wil Nederland zoveel vlees kunnen exporteren. Levend pluimvee is de grootste uitgavenpost, namelijk 240 miljoen euro in 2019. Deze was vooral afkomstig uit ons buurland, Duitsland. Gevolgd door maïs en tarwe.

Maïs (voornamelijk uit Oekraïne) en tarwe (met name uit Frankrijk) dragen bij aan de voeding die aan het vee wordt gegeven. Dit heeft dus een indirecte bijdrage aan de Nederlandse vleesexport. Ook worden andere voedingstoffen gebruikt, zoals ruwe palmolie, deze zijn met name afkomstig uit Indonesië en Maleisië. En wordt er gebruik gemaakt van sojabonen, deze zijn vooral uit Brazilië en de Verenigde Staten afkomstig.

Toegevoegde waarde aan economie

De productie van vlees en de handel er in levert de Nederlandse economie een grote toegevoegde waarde toe. De Nederlandse economie verdiende in 2019 8,7 miljard euro aan de totale afzet van vlees. Hiervan was 5,2 miljard euro export en 3,5 miljard euro aan binnenlandse afzet. De totale Nederlandse vleesketen is met 8,7 miljard euro goed voor 1,1 procent van het Nederlandse bbp en 1,3 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland. Dus zo’n 98.000 voltijdbanen.

Lees ook:  Kosso nieuwe mede-eigenaar van Massage Gun!

Recent

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings