Nederlanders kiezen voor cremeren

25/04/2024
24
cremeren

Jaarlijks blazen bijna twee honderdduizend mensen hun laatste adem uit. Steeds meer mensen geven vlak daarvoor aan graag gecremeerd te willen worden. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders liever zichzelf wilt laten cremeren dan begraven. De grootste reden? Mensen willen hun familie en dierbaren niet tot last zijn. Het onderhouden van een graf zien ze toch als een vorm van last. Daarnaast kijken veel mensen ook naar de kosten. Nederlanders blijven nuchter, zo vinden veel mensen de kosten van een begrafenis te hoog. Gemiddeld kost een begrafenis tussen de 6 en 10 duizend euro. Dit terwijl een crematie rond de 4 en 6 duizend ligt. Een detail dat voor veel mensen een grote rol speelt.

Steeds normaler

Kiezen voor een crematie, tegenwoordig is dat heel gebruikelijk. Vroeger was je toch een vreemde eend, als je niet begraven wou worden. Zo was het ontzettend groot nieuws toen prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, in 2019 koos voor een crematie. Dit was uniek in de geschiedenis van de koninklijke familie, doordat de leden van het Koninklijke Huis normaliter worden bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau. In Nederland – maar ook de rest van de wereld – ligt de keuze tot crematie heel verschillend. Hierin zou je eventueel twee verschillende groepen kunnen maken. De jongere generatie kiest vooral voor cremeren, dit terwijl de oudere mensen in Nederland graag toch nog begraven willen worden. Dit voornamelijk vanuit hun traditionele overwegingen zoals het Christelijke geloof.

Verboden

In Nederland is cremeren pas in 1968 gelijkgesteld met begraven. Dit terwijl in 1914 de eerste lijkverbranding plaats vond. Dat gebeurde met het lichaam van de heer Vaillant. Hij was hoofdbestuurslid van de Vereniging voor Facultatieve Lijkverbranding. Deze werd opgericht nadat de Nederlandse regering het cremeren van lichamen had verboden. In het Christelijke geloof is een crematie niet meer verboden. In 1963 bepaalde het Vaticaan dat je je als Christen mag laten cremeren. Al blijft de voorkeur vanuit de Kerk liggen bij het begraven van de overledenen. In de Islam is een crematie verboden. Dit doordat de overleden begraven moeten worden in de richting van Mekka.

Hoe duur is een crematie?

In de inleiding werd het al kort benoemd. Het totale kostenplaatje van de verzorging na het overlijden kost ongeveer 6 duizend euro. Momenteel gaan we alleen kijken naar de kosten van de crematie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een getal is dat ontzettend veel doet verschillen. De gemiddelde crematie, zonder het gebruik van faciliteiten en begeleiding, kost in Flevoland 530 euro. Dit terwijl in Drenthe de goedkoopste crematie van deze vorm, ruim 400 euro duurder is. De reden? Crematoria spelen in op de emoties van de mensen. Nabestaanden zullen namelijk niet gaan onderhandelen over de prijs. Beknibbelen op de uitvaart van je geliefde geeft toch een vreemd gevoel. Onderzoekers vragen de Overheid dan ook om de prijs van de technische crematie vast te stellen voor elk bedrijf. Bijvoorbeeld aan de hand van de uitvaartverzekering.

De dood; nog steeds een taboe

Het is 2024, toch hebben veel mensen nog altijd moeite met het bespreekbaar maken van de dood. 30 procent van de Nederlanders vindt het moeilijk om te erover te praten. 40 procent zegt zelfs liever nooit te praten over de eigen dood. Een probleem, zeggen onderzoekers. Mensen krijgen namelijk spijt op het moment dat het al te laat is. Doordat we er niet met elkaar over praten, nemen we vaak ook niet goed genoeg afscheid. Dit leidt dan vaak tot extra verdriet onder de nabestaanden. Daarnaast zorgt het ook voor stress. Als je namelijk nooit praat over de dood, hoe weet je dan of jouw geliefde begraven of gecremeerd wilt worden? Vaak komt het probleem ook voort uit religieuze overtuigingen. Denk bijvoorbeeld aan een streng gelovige familie. Dit maakt het praten over de dood erg ingewikkeld. Daarnaast speelt het onbekende ook een rol. Mensen vinden het moeilijk om te praten over een onderwerp, waar ze simpelweg nooit het antwoord op zullen krijgen. Dit geeft sommige dan ook een bepaalde angst. Wat gaat er namelijk met mij gebeuren? Stichting SIRE heeft dan ook een campagne opgestart. Om van de dood een minder grote taboe te maken.

Lees ook:  Stijging van leeftijd voor het eerst vader worden gestopt?

Recent

Het vermogen van realityster Roy Donders

Maximale waarde: Tips om uw voertuig klaar te maken voor doorverkoop

Zomerse ritten: zo bereid je jouw auto voor op het seizoen

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

Arne Slot naar Liverpool? Een nieuw hoofdstuk

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings