Ondanks personeelstekort willen Nederlanders minder uren werken

05/03/2024
28
parttime werken

40 uur per week werken, vooral de afgestudeerde jongeren zien dat idee niet meer zitten. blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek. Sinds 2015 wordt die groep steeds groter. In totaal is de groep die minder uren wilt werken, gestegen van 500 duizend naar 700 duizend mensen. De grootste reden die mensen hiervoor geven, is dat ze full-time werken maar ‘ouderwets’ vinden.

Vrouwen kiezen voor parttime

Ruim 100 duizend vrouwen die hun Mbo diploma hebben behaald, gaan een deeltijdberoep uitvoeren. De redenen die ze hiervoor geven is dat ze een cursus/ opleiding willen volgen naast hun parttime baan of omdat ze een beroep uitoefenen waarbij het heel gebruikelijk is om niet full-time te werken, zoals bijvoorbeeld in de zorg. Op het moment dat je nachtdiensten werkt, mag je tot maximaal 38 uur per twee weken werken.

Full-time werken: ontzettend ouderwets

De NOS heeft ook aan allemaal jongeren gevraagd wat hun vinden, van een full-time beroep. Hierop gaven ontzettend veel het antwoord ‘ouderwets’. Zij vinden dat full-time werken niet bevorderend is voor de rest van je leven. Ze noemen het simpelweg ‘zonde’ om zoveel uren te werken, en daardoor in het weekend te weinig tijd te hebben voor familie en vrienden.

Efficiënter werken

De afgestudeerde jongeren, geven ook aan dat zij minder uren willen werken doordat ze die uren efficiënter kunnen gebruiken. Ze zijn van mening dat een goede ketensamenwerking, ervoor kan zorgen dat een beroep van 40 uur, ook gedaan kan worden in 36 uur. Vooral in Scandinavië is deze gedachten steeds groter aan het worden, daar hebben ze ook meerdere onderzoeken gedaan die dat onderschrijven, zo is er bijvoorbeeld een stuk minder ziekteverzuim op de werkvloer.

Full-time werken blijft bestaan

Ondanks dat de vraag naar parttime werken, onder jongeren steeds groter wordt. Blijf het overgrote deel van werkend Nederland gewoon vast houden aan zijn 40-uur durende werkweek. Werknemers in onder andere de dienstverlenende, bedrijfseconomische en de commerciële branche zouden graag zien dat ze meer uren konden werken, dan dat ze nu doen. Hierbij gaat het dan van 38 uur per week, naar de 40 uur per week. Ook valt dit te verklaren, doordat veel mensen binnen deze branches geen vaste contracten hebben en dus graag meer stabiliteit willen.

Overheidscampagne

Minister van Gennip, die verantwoordelijk is voor de Sociale Zaken is dan ook een campagne gestart genaamd: ‘Meer uren werken, laat het merken.’ Hierin wilt ze aandacht creëren voor het personeel dat juist wel openstaat om meer uren te gaan werken. Zoals bijvoorbeeld bij Stoïk Bedrijfsconsulting en -services. Van Gennip ziet namelijk, dat het bij sommige werknemers in Nederland muurvast zit. Waardoor er een groot gat ontstaat tussen de mensen die meer of juist minder willen werken.

Lees ook:  Hygiëneregels in de voedingsmiddelenindustrie

Recent

Toename van hulp bij alcoholverslaving door verslavingszorg

Het vermogen van realityster Roy Donders

Maximale waarde: Tips om uw voertuig klaar te maken voor doorverkoop

Zomerse ritten: zo bereid je jouw auto voor op het seizoen

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings