“De werkloosheid is gestegen naar 426.000 mensen”, meldt het CBS. Dit heeft uiteraard te maken met de coronacrisis en de daarbij horende maatregelen. Waar de werkeloosheid in juli nog snel steeg van 404.000 naar 419.000, blijkt in augustus dat de stijging afneemt. Dit is positief voor de werkenden in Nederland. Men dient er echter wel rekening mee te houden dat er nog altijd geen daling is. Er zijn dus nog elke dag mensen die van hun baas te horen krijgen dat ze morgen of volgende week niet meer hoeven te komen. Het CBS meldt daarnaast dat in de afgelopen drie maanden er gemiddeld 32.000 werkeloze bij kwamen per maand. Aan de andere kant nam het aantal werkenden toe met 18.000 per maand. Het is dus niet zo dat er door het coronavirus geen vacatures meer zijn. De daling van het aantal werkende begon in april, vlak na de eerste coronabesmettingen in Nederland. “In augustus bleef het aantal werkelozen en werkende gelijk aan het aantal in de eerste drie maanden van het jaar”, aldus het CBS.
De situatie blijft apart te noemen. De verwachting is namelijk dat door de coronacrisis meer mensen hun baan zouden verliezen. Echter heeft de overheid ingegrepen. De Nederlandse overheid heeft er namelijk voor gekozen om bedrijven te compenseren voor het verlies wat er wordt gedraaid. Dit verlies is ontstaan door een terugval in de vraag naar producten en diensten.
Maatregelen
Daarnaast heeft de overheid beperkende maatregelen opgelegd. Deze maatregelen hebben als hoofddoel om het aantal contactmomenten tussen mensen te verlagen. Een van deze maatregelen is bijvoorbeeld het houden van 1,5 meter afstand. Deze maatregel is erop gebaseerd dat wanneer iemand besmet is met het coronavirus, de 1,5 meter ervoor zorgt dat het virus minder snel wordt verspreid. Zo zal het aantal besmettingen minder snel toenemen. Door het eerder sluiten van cafés en restaurants, voorkomt de overheid dat mensen die alcohol hebben gedronken de 1,5 meter vergeten. Hiernaast zijn er nog een aantal andere maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de stijging van het aantal besmettingen afneemt.
Er zijn winnaars en verliezers
Bedrijven hebben niet allemaal even veel last van het coronavirus. Zo zijn er bedrijven als bol.com die door het virus juist hun verkoop enorm hebben zien stijgen. Daarnaast heb je ook de grote verliezers zoals de evenementenbranche en de horeca. Zo mogen er bijna geen evenementen meer worden georganiseerd in Nederland. Als dit wel gebeurd, dan dient dit in lijn te zijn met de geldende maatregelen. Voor de horeca en andere sectoren geldt dat zij vanwege de 1,5 meter veel minder mensen kunnen ontvangen. Deze sectoren hebben dan ook hun omzet zien verdampen. Daarnaast geldt voor de horeca en de evenementenbranche ook nog eens dat zij in de eerste maanden van de crisis hun deuren hebben moeten sluiten. Dit betekende dan ook voor veel bedrijven een omzet van 0 euro gedurende die periode.
De bedreigingen
Ondanks de steun vanuit de Nederlandse overheid zijn veel werknemers met een 0-urencontract ontslagen of voor een lange tijd niet opgeroepen. Daarnaast zijn organisaties ook gaan reorganiseren, waardoor er een aantal mensen op straat zijn gezet. De verwachting is dat er ook bij organisaties zoals KLM en Shell mensen in grote getale worden ontslagen. Het is daarbij vanuit de Nederlandse overheid verplicht gesteld om mensen te begeleiden naar een nieuwe baan. KLM en Shell zullen daar dus dan voor moeten zorgen. Het is dan ook niet verplicht dat zij ervoor moeten zorgen dat iemand een nieuwe baan krijgt. Ze dienen alleen te helpen.
De kansen van nu en in de toekomst
Er zijn een aantal sectoren die staan te springen om nieuw personeel. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, waar al jaren grote tekorten aan personeel zijn. Via omscholing kunnen bedrijven ervoor zorgen dat mensen tóch kunnen blijven werken. Dit kan dan bijvoorbeeld via een cursus tot verpleger. De verplegers zijn tijdens een de tweede en mogelijk derde golf hard nodig. Ook na de coronacrisis blijven de verplegers nodig. Naast de zorgsector zijn er ook andere sectoren waar mensen naar omgeschoold kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het onderwijs. Het is ook belangrijk om te kijken naar werk wat vlak na de coronacrisis belangrijk is. Een voorbeeld hiervan zijn de vrachtwagenchauffeurs. Als de economie volgens de lijn der verwachtingen weer aantrekt na de coronacrisis, dan zal de transportsector opleven. Veel consumenten en bedrijven durven dan weer meer te investeren. De transportsector is er dan medeverantwoordelijk voor dat deze groei wordt omgezet in de praktijk. Ook de online bijscholingsomgevingen zijn steeds populairder geworden, ga zelf aan de slag met nieuwe kennis over populaire topics.
Het is dan ook nu al handig om in te zetten op de toekomst. Begin daarom nu al met een opleiding in de zorg, de PABO of het vrachtauto rijbewijs.