Open relatie steeds minder taboe

29/08/2023
227
open relatie dna testen

De open relatie: het lijkt steeds minder een taboe te worden. Een monogame relatie is in de westerse samenleving al eeuwen de norm, maar langzamerhand lijken steeds meer mensen open te staan voor andere relatievormen. MAFS-seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart onderschrijft dit. Volgens haar durven steeds meer mensen te vertellen dat ze een open relatie hebben. In een tijd waarin we steeds meer zoeken in één partner, is een open relatie voor sommige mensen een relatievorm die goed bij hen past.

Tijdsgeest

Het is niet helemaal toevallig dat ook de hele queer community steeds meer zichtbaar is. Mensen uitten zich steeds meer en gaan minder dingen verdoezelen. Er was vroeger veel angst om buiten de boot te vallen en er niet bij te horen. Tegenwoordig beseffen mensen steeds meer dat iedereen eigenlijk wel één aspect niet onder de gemiddelde persoon valt. Dat kan over van alles gaan, je hebt bijvoorbeeld een neurodivergent brein, je 'hebt een kleurtje', bent biseksueel of je bent misschien wel polyamoreus.

 Steeds meer mensen omarmen de verschillende. In tegenstelling tot de tijd waarin het gemiddelde verbond, begint nu juist de diversiteit te verbinden. Daarbij is er zeker weerstand in de maatschappij, maar mensen zijn er klaar mee om maar gemiddeld te moeten zijn, ze willen bovenal zichzelf zijn.

Beroemdheden spelen een rol in het normaliseren van open relaties. Door hun ervaringen te delen, dragen ze bij aan de verschuiving in perceptie. Je ziet nu ook vaker dat beroemdheden delen als ze een wat meer open relatievorm hebben of bijvoorbeeld een keer een trio hebben gedaan.

Relatievormen

Traditioneel werden relaties gezien als strikt monogaam, waarbij exclusiviteit en trouw essentieel waren. De maatschappij evolueert echter constant, en relaties passen zich aan deze veranderingen aan. Wat ook veel voorkomt nu is seriële monogamie. En soms gaat het daarbij om - een leuke term die wellicht mensen wel qua gevoel wat zegt - overlaprelaties. 

Monogaam leven gaat lang niet altijd volgens afspraak en dna testen wijzen soms uit dat de vader toch even net iemand anders blijkt te zijn. Relaties zijn altijd complex geweest, maar de definitie van een 'normale' relatie is aan het veranderen. Open relaties, waarin partners toestemming hebben om romantische of seksuele relaties met anderen aan te gaan, worden ook steeds minder als ongewoon beschouwd.

Wat is een open relatie

Een open relatie is een relatie waarin partners overeenkomen dat ze romantische of seksuele relaties met anderen kunnen hebben. Dit gebeurt met wederzijds begrip en duidelijke communicatie. Binnen het concept van open relaties zijn er verschillende benaderingen die mensen kunnen kiezen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en waarden. Deze verscheidenheid aan relatietypen biedt individuen de mogelijkheid om een dynamiek te vinden die het beste bij hun behoeften past. Laten we eens kijken naar enkele van deze variaties.

Polyamorie en swingen

Polyamorie: Polyamorie is een vorm van open relatie waarin individuen toestemming hebben om meerdere liefdevolle en emotionele verbindingen tegelijkertijd aan te gaan. Deze relaties gaan dieper dan alleen fysieke betrokkenheid en kunnen resulteren in meerdere liefdesrelaties waarbij alle betrokkenen op de hoogte zijn en ermee instemmen.

Lees ook:  In de zomer het water op!

Swingen: Swingen is een type open relatie waarin stellen afspreken om samen met andere stellen seksuele activiteiten te ondernemen. Dit gebeurt vaak in een sociale en respectvolle omgeving, zoals speciale bijeenkomsten of clubs. Swingers benadrukken het belang van wederzijdse toestemming en open communicatie.

Lees ook Online relaties en de opkomst van de sugardaddy

open relatie dna testen

Vriendschap plus of een one night stand

Vriendschap Plus: Een vriendschap plus-relatie erbij, ook wel bekend als 'friends with benefits', houdt in dat twee mensen een vriendschap onderhouden en ook fysiek intiem zijn zonder een formele romantische verbintenis aan te gaan. Deze relatievorm draait om plezier en genegenheid zonder de verwachtingen van traditionele relaties. Sommige mensen hebben met goedvinden van een partner er een vriendschap plus naast lopen.

Een keertje een one night stand is een kortstondige seksuele ontmoeting tussen twee personen zonder enige intentie om een langdurige relatie op te bouwen. Als je een relatie hebt en met goed vinden een one night stand mag hebben, kun je spreken van een open relatie.

Relaties met z'n drieën: Deze vorm van open relatie omvat het aangaan van een romantische of seksuele relatie met twee partners tegelijkertijd. Dit kan verschillende dynamieken omvatten, zoals een relatie tussen drie individuen die elkaar allemaal liefhebben en respecteren.

Het belangrijkste in al deze variaties van open relaties is duidelijke communicatie, eerlijkheid en respect voor alle betrokkenen. Elke relatievorm heeft zijn eigen set regels en grenzen die zijn vastgesteld door de betrokken personen. Wat voor de ene persoon werkt, kan mogelijk niet werken voor een ander, dus het is essentieel dat iedereen zich bewust is van hun eigen behoeften en grenzen.

Open relaties kunnen de weg vrijmaken voor nieuwe ervaringen en diepgaande connecties, maar het is cruciaal om de keuze voor een specifieke relatievorm zorgvuldig te overwegen. Ongeacht het gekozen type open relatie, is het begrijpen van jezelf, je partner(s) en het gezamenlijk vaststellen van grenzen de sleutel tot een gezonde en bevredigende relatie.

Voor- en nadelen van open relaties

Open relaties bieden ruimte voor nieuwe ervaringen, maar vragen ook meer van je vaardigheden met betrekking tot het omgaan met je emoties. In een monogame relatie kun je jaloers zijn en je partner de schuld geven. Dat is ook niet altijd fair, want sommige mensen zijn ziekelijk jaloers. In een open relatie ben je sneller gericht op, als je jaloezie voelt, om te onderzoek wat er precies geraakt wordt.

Het kan je nog eens verbazen wat er onder jaloezie zit. Soms is het eenzaamheid en vind je het alleen maar fijn dat je partner bij je is, terwijl die dan bij een ander is op dat moment komt de jaloezie omhoog. Alleen als je dat gevoel doorvoelt en accepteert, dan voel je misschien wel pure eenzaamheid en verdriet. Misschien blijkt daar dan weer uit dat je sociale kring gewoon te klein is en is het tijd om nieuwe vrienden te maken.

Mensen in open relaties worden nog steeds geconfronteerd met oordelen en vooroordelen. Het is cruciaal om stevig in je keuzes te staan. Zoek ook gewoon een omgeving op waarin je wel wordt begrepen en geaccepteerd. Je hart volgen vergt moed, maar het is vooral goed voelen en je beweging volgen. Hoe meer je dat doet, hoe beter dat gaat.

Lees ook:  Is darten eigenlijk een sport?

Is dit een interessant artikel? Lees dan ook Steeds meer mensen in een relatie met een narcist of Nog steeds veel vraag op de arbeidsmarkt

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings