Uit onderzoek blijkt dat onder andere in de zorg en het vervoer, de tekorten aan personeel groot blijft. En dat terwijl ruim 20 procent van de medewerkers heeft aangegeven graag meer uren te willen werken. Hierop kreeg maar liefst vier op de tien mensen die gevraagde uren niet toegekend. Hetzelfde probleem doet zich voor in de vervoerssector. Op het onderzoek hebben drie duizend werknemers gereageerd. Ze geven daarbij aan dat ondanks de vraag naar meer uren, er alsnog vele ritten worden geschrapt. Hieruit wordt geconcludeerd dat werkgevers deel van het probleem zijn. Wel geven experts daarbij aan dat het veel completer ligt dan alleen dat.
Probleem is er al jaren
Eerder kwam er al een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar buiten waaruit bleek dat verzoeken naar meer uren werken niet altijd geaccepteerd worden. Ook hier speelde de zorg een grote rol. Ontzettend veel werknemers werken namelijk al jaren onvrijwillig parttime. Dat kan uiteindelijk zorgen voor grote problemen van de werknemer. Doordat je minder loon krijgt waardoor belangrijke middelen niet meer betaald kunnen worden, in deze moeilijke tijden. En een extra parttime baan nemen kan dan niet. Doordat de eerste werkgever wilt dat je altijd beschikbaar bent. Hiermee kun je moeilijk interim hr worden.
Redenen die werkgevers geven
In het onderzoek werd ook gevraagd naar de reden waarom de werkgevers niet meer uren willen geven. Hieruit komt vooral naar voren dat de werkgever het niet nodig vindt, dat werknemers meer uren werken, dat het rooster technisch ingewikkeld is als mensen meer uren werken en dat de werkgever hierdoor flexibiliteit kwijt raakt. Mocht je bijvoorbeeld werknemers een groot contract geven, en stel diegene valt uit, dan ben je als werkgever verplicht om twee jaar lang door te betalen. Mede daardoor is de overheid een campagne gestart, meer daarover weten? Klik hier.
Oplossing
Vanuit Den Haag wordt er wel naar oplossingen gezocht. Zo willen de ministeries van Volksgezondheid én Sociale Zaken en Werkgelegenheid ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden komen op combinatiebanen. Zodat bijvoorbeeld een werknemer in de gehandicapten zorg een normale ochtenddienst kan draaien en daarna kan werken in de dagbesteding van een ouderentehuis of de thuiszorg. Wel zal dat rooster technisch een lastige opgaven worden.
Ook hebben we een artikel geschreven over het minimumloon dat zal stijgen!