PostNL schrapt 300 banen

04/03/2023
147
spoedkoerier

PostNL meldt dat er in 2023 ongeveer tweehonderd tot driehonderd banen geschrapt worden. Ook meldt het bedrijf dat er andere maatregelen genomen worden om kosten te besparen. Bij PostNL werken ongeveer 37.000 mensen. In 2022 kreeg het bedrijf al te maken met verschillende omstandigheden, waaronder de nasleep van de coronacrisis. Nu in 2023 komt daar de inflatie keihard bovenop. Het consumentenvertrouwen in het bedrijf is gedaald en heeft een dieptepunt bereikt. In 2023 houden deze omstandigheden naar verwachting aan en daarom is het cruciaal om te blijven investeren in het versterken van het fundament. Ook moet de positie verstevigd worden in een zeer dynamische en competitieve markt.

Bezuinigingen

Binnen het bedrijf wordt dan ook flink bezuinigd. Deze bezuinigingen treffen vooral de afdeling pakketten. Hier verdwijnen verschillende functies, waaronder de managementposities. Het bedrijf zet hiervoor ongeveer 20 miljoen opzij in de hoop dat er in 2024 ongeveer 25 miljoen euro bespaard kan worden. Vanaf 2030 moet dit naar eigen zeggen van PostNL minstens 30 duizend euro zijn.

Lagere omzet

Het bedrijf ziet de omzet dalen in het vierder kwartaal afgelopen jaar. Waar er eerst nog 936 miljoen euro was, was dat in dit kwartaal 883 miljoen euro. Volgens PostNL komt dit omdat mensen minder online bestelden in coronatijd. In het laatste kwartaal, die normaal het drukst is, heeft dat zo’n 5 procent minder omzet opgeleverd. Of de omzet dit jaar hoger wordt, daar is nog niet over te oordelen. Het bedrijf ziet dat veel consumenten overstappen naar een spoedkoerier, omdat verzenden bij hen te lang duurt. Het bedrijf krijgt vaak klachten over de levertijden van de consument, waardoor de consument al snel overstapt. Voor een spoedkoerier betaalt de consument wel iets meer, maar de consument heeft dat ervoor over als het product daardoor sneller in huis is.

Kritische vakbonden

De vakbonden FNV en CNV zijn niet echt te spreken over de reorganisatie bij PostNL. De vakbonden laten weten dat ze geschrokken zijn door het hoge aantal werkplekken dat er gaat verdwijnen. De vakbonden vrezen dat er hierdoor juist nog meer onrust komt binnen het bedrijf. Het bedrijf kiest hiermee voor de aandeelhouders en dat maakt het personeel boos. Wel zijn de vakbonden opgelucht dat er geen ontslagen vallen in de uitvoerende beroepen zoals bijvoorbeeld de sorteerders of de pakketbezorgers. Volgens PostNL vervallen de banen die nu vervallen door een natuurlijk verloop zoals pensioen of vrijwillig vertrek. Het bedrijf zegt dat er geen gedwongen ontslagen gaan plaatsvinden. De vakbonden denken dat als dit alsnog wel gaat gebeuren, de werknemers snel aan de slag kunnen bij een van de concurrenten van PostNL. Volgens de vakbonden hebben de concurrenten de hoge inflatie wel gecompenseerd. Dat laat een woordvoerder weten.

spoedkoerier
Lees ook:  Princes Amalia gaat op kamers

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings