Processierupsenplaag in 2020

05/04/2019
273
processierupsenplaag

Waarschijnlijk is het dit jaar weer zover. We krijgen volgens deskundigen opnieuw te maken met een processierupsenplaag zoals we deze al een aantal keer hebben meegemaakt. Vooral in de hete zomermaanden zorgt de rups voor overlast en irritatie. Ten eerste eten beestjes bomen en struikgewassen kaal. Het meest vervelende zijn misschien nog wel de brandharen. Door deze haren kun je uitslag krijgen op je huid. Dit hoeft trouwens niet bij iedereen zo te zijn. De ene krijgt meer jeuk terwijl de ander vervelende bultjes krijgt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat niemand fan is van de rups!

Er is echter hoop. Met een beetje geluk valt de plaag dit jaar mee. Dit heeft te maken met de verpopping van de rups. Steeds meer van deze rupsen ontpoppen zich tot vlinder. Deze vlinders schieten geen brandharen meer in de lucht en zijn daarom niemand meer tot last.

Er is helaas ook slecht nieuws wat betreft de processierups. Het leefgebied van de rups is de eikenboom. En laat deze nu net in grote getallen geplant zijn door ons hele land. Door deze bomen kunnen bestaande processierupsen zich blijven voeden. Hoe meer voedsel er is, hoe langer de rups blijft leven.

En het stopt hier niet. Door de toename in het gebruik van bestrijdingsmiddelen sterven veel insectsoorten uit. Dit kinkt misschien als goed nieuws, maar niets is minder waar. De natuurlijke vijand(en) van de processierups verdwijnt hierdoor ook langzaam of worden qua aantal in ieder geval flink teruggedrongen. Bij deze vijanden moet je denken aan de bosmier of de bronswesp. Ook hierdoor kunnen er dus meer processierupsen in leven blijven.

processierupsenplaag

Meer Nieuwsbeest blogs lezen? Lees dan Het verhaal achter de invoering van het rijbewijs

Lees ook:  De gevaren van The Internet of Things

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings