Riet uit China voor dakbedekking

09/03/2023
225
rotan stoel

Nederlandse riettelers zijn verontwaardigd over de subsidie die alleen wordt verstrekt voor riet uit China en niet voor riet van Nederlandse oogst. De subsidieregeling is aangevraagd door een importeur van Chinees riet en personen die hun dak met dit materiaal bedekken, ontvangen een subsidie van € 30 per vierkante meter. Rietteler Wout van de Belt uit Belt-Schutsloot maakt zich zorgen over deze situatie. Hij vindt het onlogisch dat een product van eigen bodem buiten de subsidieregeling valt.

rotan stoel

Geen certificering

Hoewel er veel riet in Nederland wordt geproduceerd, kan Nederland niet voldoende riet produceren om aan de vraag te voldoen. Er is dus import uit China nodig. De Nederlandse Federatie van Rietdekkers benadrukt dat Chinees riet al een bepaalde certificering heeft die aangeeft hoe isolerend het materiaal is. Voor Nederlands riet is deze certificering er nog niet. Dit betekent echter niet dat Nederlands riet van lagere kwaliteit is. De Federatie stelt dat Nederlands riet van goede kwaliteit is, op de voet gevolgd door Chinees riet.

Chinees riet: Oneerlijk

De subsidies voor Chinees riet lijken echter een oneerlijke concurrentie te creëren. Consumenten zouden waarschijnlijk kiezen voor het goedkopere Chinese riet vanwege de subsidie. Ze houden dan daarentegen geen rekening te houden met de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Van de Belt benadrukt dat Chinees riet acht weken in een container op een boot ligt voordat het in Nederland aankomt, wat niet bepaald milieuvriendelijk is. Het is dan ook moeilijk te begrijpen waarom deze import gesubsidieerd wordt, terwijl riet van Nederlandse oogst geen subsidie ontvangt.

De oplossing lijkt simpel: de subsidie moet voor alle riet gelden, niet alleen voor Chinees riet. Dit zou een eerlijke concurrentie tussen rietproducenten stimuleren en ervoor zorgen dat de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal voorop blijven staan. Het is belangrijk om te benadrukken dat Nederland niet zelf voldoende riet kan produceren en dus afhankelijk is van import, ook uit China. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er kwaliteitseisen en duurzaamheidsnormen worden gehandhaafd bij de productie en import van riet, ongeacht de herkomst.

riet uit China

Bekend probleem

Het probleem van de subsidies voor riet uit China is echter niet nieuw. Het is een bekend probleem in veel sectoren waarin import goedkoper is dan lokale productie. En dat terwijl lokale productie vaak duurzamer is. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar manieren om lokale productie te stimuleren. Ook is het belangrijk duurzame alternatieven te vinden voor goedkope, geïmporteerde producten.

Rieten meubelen

Rieten/rotan meubelen worden steeds populairder bij de consumenten. Consumenten letten steeds meer op duurzame materialen. Een rotan stoel staat bekend om zijn natuurlijke uitstraling. Door het riet van de rotan stoel wat zich aan het lichaam aanpast, is het mogelijk om een goede zitcomfort te creëren.

Lees ook:  Steeds meer mensen kiezen voor een verbouwing

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings