FBTO, Univé en VGZ stoppen in 2023 met restitutiepolis

19/12/2022
390
stoppen restitutiepolis

Steeds meer zorgverzekeraars stoppen met het aanbieden van een restitutiepolis. In 2021 stopte zorgverzekeraars ONVZ en ZorgDirect al met het aanbieden van restitutiepolissen. Nu stoppen FBTO, Univé en VGZ ook met het aanbieden van restitutiepolissen. Of andere zorgverzekeraars ook gaan stoppen met het aanbied van hun restitutiepolis, is nog niet bekend.

Gevolgen voor verzekerden

Zorgverzekeraars kiezen steeds vaker voor het weghalen van hun restitutiepolis. Hierbij halen ze de mogelijkheid tot het kiezen van je eigen zorgverlener én het volledig vergoed krijgen van deze zorg weg. Bij een restitutiepolis staat een hogere zorgpremie tegenover, echter vrije keus hebben in het kiezen van je zorgverlener is voor veel mensen de hogere zorgpremie waard. Door het stoppen met het aanbieden van restitutiepolissen zullen verzekerden van FBTO, Univé en VGZ grote gevolgen kunnen merken.

Verzekerden die naar een fysiotherapeut, diëtist of GGZ-hulpverlener gaan, krijgen met hun restitutiepolis alles volledig vergoed. Per 1 januari 2023 zal dit alleen nog maar het geval zijn als de verzekeraar een contract heeft met de desbetreffende zorgverlener. Ga je toch naar een zorgverlener die niet aangesloten is bij je verzekeraar? Dan krijg je niet de volledige rekening vergoed.

Ben je lang een zorgverlener geweest die niet aangesloten staat bij je zorgverzekeraar? Dan vergoeden ze alleen een gedeelte van de rekening. De hoogte van het wel vergoedbare deel van de rekening verschilt per zorgverzekeraar. Door deze verandering kan het zomaar zijn dat bij een flinke rekening, het eigen te betalen bedrag, hoog op kan lopen. Voor verzekerden die zich bij een niet-gecontracteerde GGZ-hulpverlener laten behandelen, kunnen de maandelijkse kosten gemakkelijk 100 tot 150 euro hoger uitvallen.

Waarom geen restitutiepolis meer?

Zorgverzekeraars die stoppen met het aanbieden van restitutiepolissen, willen liever zelf de controle hebben over de kosten van niet-gecontracteerde zorgverleners. Zo kiezen zij ervoor om bij sommige soorten zorg niet meer dan het gemiddelde gecontracteerde tarief te vergoeden. Dit betekent dat je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener hetzelfde bedrag vergoeden als ze afgesproken hebben met gecontracteerde zorgverleners. Echter mogen deze polissen geen restitutiepolissen meer heten, maar een combinatiepolis. Is jouw zorgverlener duurder? Dan betaal je het overige bedrag zelf.

Verwachtingen voor de toekomst

Door het dalend aanbod aan restitutiepolissen en het ontstaan van de combinatiepolissen, worden de overgebleven restitutiepolissen steeds duurder. Ieder jaar bekijken zorgverzekeraars welke polissen zij aanbieden en wat de premies zullen zijn. Dit jaar stoppen FBTO, Univé en VGZ met het aanbieden van hun restitutiepolis, wellicht zullen volgend jaar andere volgen.

Naast de verzekeraars die afstappen van de restitutiepolis en een combinatiepolis gaan aanbieden, zijn er een aantal zorgverzekeraars die wel nog een restitutiepolis aanbieden. Hieronder hebben wij een lijst met de verzekeraars en de naam van de restitutiepolis:

AevitaEUCAE restitutie
CZZorgkeuzepolis
a.s.r.Eigen Keuze
MenzisMenzis Basis vrij
Stad HollandBasisverzekering
Zilveren KruisBasis Exclusief

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier ons artikel over problemen die voortkomen uit een te hoog eigen risico.

Lees ook:  Meest voorkomende aandoeningen in Nederland

Recent

De Nederlandse iGaming markt groeit nog steeds

De verborgen wereld van kink en BDSM

Nu al veel sneeuw verwacht in de alpen

Dit is waarom Memphis Depay in Brazilië gaat voetballen

Steeds meer bedrijven maken gebruik van teambuilding

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings