Tata Steel in IJmuiden stapt over van kolen op waterstof

16/09/2021
282
metaalbewerking

Tata Steel, het metaalbedrijf uit IJmuiden heeft in een persbericht aangegeven dat zij over willen stappen van kolen naar waterstof. Het bedrijf komt met dit plan omdat zij flink onder druk staan van omwonenden, de gemeente en het rijk. Ook de gemiddelde Nederlander heeft inmiddels iets meegekregen van de problemen rondom de staalfabriek. Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat Tata Steel ondanks toezeggingen er niet in is geslaagd om de uitstoot van giftige stoffen terug te dringen. Het onderzoek is gestart na klachten van de gemeente en omwonenden. Zo zou het namelijk zo zijn dat er veel meer mensen kanker krijgen rondom de hoogovens. Uit onderzoek blijkt nu dus dat de uitstoot van de giftige stoffen die dit mogelijk veroorzaken inderdaad aanwezig zijn.

De reactie van Tata Steel

Na flinke druk vanuit Den Haag en een debat over de mogelijke sluiting van de hoogovens heeft Tata Steel toch eieren voor zijn geld gekozen. Het bedrijf besloot om te werken aan een gloednieuw concept. Waarbij de twee hoogovens die op kolendraaien worden getransformeerd naar hoogovens die gebruik maken van waterstof. Dit is een zeer innovatieve oplossing. De verwachting is namelijk dat in de toekomst veel meer bedrijven zullen overschakelen naar waterstof. Het bedrijf uit IJmuiden zou met deze keuze dus alvast inspelen op de toekomst. De overstap van kolen naar waterstof zal wel in stappen plaatsvinden. Zo wordt er eerst overgestapt naar gas om dan de stap naar waterstof te zetten. Dit is een prima tussenstap aangezien de gasleidingen gebruikt worden voor het transporteren van waterstof. Met deze stap verduurzaamd Tata Steel dus ook de metaalbewerking binnen de hele industrie. De kans is groot dat ook bedrijven uit de metaalbewerkingssector het voorbeeld van Tata steel zullen gaan volgen.

Tata Steel verduurzaamd

Een ander plan

Tata Steel koos in verleden voor een andere oplossing. Het bedrijf wilde grote hoeveelheden Co2 opslaan onder de Noordzee. Hiermee kon de huidige staalfabriek gewoon blijven werken zoals dat nu ook gebeurde. Vanaf het begin werd hier door verschillende groepen zoals bijvoorbeeld omwonenden en milieuactivisten tegen geprotesteerd. Deze groeperingen vonden dat Tata Steel met deze oplossing het probleem ontweek. De uitstoot moest worden teruggedrongen en niet worden verplaatst naar de Noordzee.

De grootste vervuiler van Nederland

Tata Steel is al geruime tijd de grootste vervuiler van heel Nederland. Aangezien Nederland een groot probleem heeft als het gaat om stikstof is de stap die het bedrijf zet cruciaal voor het hele land. Het toont namelijk aan dat naast de automobilisten die nu maar 100 km/h mogen rijden, de boeren en bouw ook de zware industrie aan de verduurzaming moet geloven. Klimaatverandering doet nu al zijn intrede en komt steeds dichterbij, bekijk de situatie in Limburg eerder dit jaar.

Lees ook:  Nederlandse voetbalinternational smokkelde drugs

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings