Trauma helen met fasciatherapie

15/04/2023
136
fasciatherapie

Het ervaren van trauma heeft vaak veel meer impact op het lichaam en de geest dan op het blote oog te zien is. Naast eventuele zichtbare letselschade zoals blauwe plekken, open wonden en andere verwondingen, is het ook heel belangrijk om de onzichtbare schade te helen. Fasciatherapie is hierbij ideaal. Dit in combinatie met afspraken bij de therapeut om de mentale trauma te verwerken en eventuele destructieve gevolgen te voorkomen is erg belangrijk. Wat is fasciatherapie eigenlijk en hoe kan het jou precies helpen?

Wat is fasciatherapie?

Fasciatherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het herstellen van de samenhang van fascia. Fascia is een bindweefsel dat al onze spieren, botten, organen en gewrichten met elkaar verbindt. Het vormt als het ware een netwerk dat ons lichaam ondersteunt en ervoor zorgt dat verschillende structuren soepel langs elkaar kunnen bewegen.

Beschadigd fascia

Als de samenhang tussen fascia verstoord raakt door bijvoorbeeld een blessure, operatie of bestraling, kunnen ze verkleefd raken. Door middel van fasciatechnieken worden de verklevingen en te gespannen gedeelten van de fascia losgemaakt, waardoor de pijn, stijfheid of bewegingsbeperking kan verminderen of verdwijnen.

Daarbij kunnen fascia reageren op onze psychische gesteldheid, zoals bij chronische stress, waardoor ze te gespannen worden. Deze verklevingen of gespannenheid kunnen leiden tot pijnklachten. Dit betekent dat psychische trauma kan uitzetten tot pijn aan het lichaam.

fysiotherapie

De basis van fasciatherapie

Fasciatherapie is gebaseerd op het idee dat het lichaam één geheel is en dat alles met elkaar verbonden is. Het kan daarom een holistische benadering van klachten bieden, waarbij niet alleen de symptomen worden behandeld, maar ook de onderliggende oorzaken. Door fasciatherapie kan niet alleen de pijn verminderen, maar ook de kwaliteit van leven verbeteren.

Deze therapie kan helpen bij verschillende klachten, zoals:

  • (sport)blessures
  • pijnklachten (vaak rug- en nekklachten, spierpijn en gewrichtspijn)
  • stressproblemen die een negatieve uitwerking hebben op het lichaam
  • depressie
  • burn-out
  • letselschade

Letselschade

Heb jij letselschade opgelopen in een bedrijfsongeval? Dan zit daar een heel juridisch proces aan vast. Bij opgelopen letselschade is het daarom erg belangrijk om een professional in te huren. Deze professional kan dan voor jou alle bijkomende juridische zaken regelen. Zo bespaar jij je enorm veel stress en kan jij je volledig gaan focussen op het helingsproces.

Wat houdt de daadwerkelijke fasciatherapie in?

Tijdens de therapie worden speciale handgrepen gebruikt die gericht zijn op het losmaken van de fascia. Deze handgrepen zijn veel trager en subtieler dan bij een gewone massage. Bij een massage zijn de handen van de masseur vrijwel constant in beweging, terwijl bij fasciatherapie de fysiotherapeut zijn handen veel stiller houdt. De bewegingen zijn bewuster en langzaam om goed te kunnen voelen hoe de structuur van de fascia reageert. Zo kunnen ze de behandeling aanpassen aan de reacties van het lichaam.

Hoe lang is deze therapie nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Bij acute klachten kan één behandeling soms al voldoende zijn, terwijl bij chronische klachten meerdere behandelingen nodig kunnen zijn. Naast fasciatherapie kan het ook nodig zijn om andere behandelingen te combineren, zoals fysiotherapie, oefentherapie, eventueel rolstoelyoga of psychologische begeleiding.

Lees ook:  Hoog eigen risico zorgt voor problemen

Kortom

Fasciatherapie een vorm van fysiotherapie, gericht op het herstellen van de fascia samenhang in ons lichaam. Het kan helpen bij verschillende klachten, zoals sportblessures, pijnklachten, stressproblemen, depressie, burn-out en letselschade. Door het herstellen van deze samenhang van fascia kan deze therapie niet alleen de pijn verminderen, maar ook de kwaliteit van leven verbeteren. Denk jij hiervan te kunnen profiteren? Dan raden wij het zeker aan.

https://letselschadezorg.nl/

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Het vermogen van Jaimie Vaes

Is het Formule 1 seizoen nu al beslist?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings