Veel gemeentes moeten huizen beter verduurzamen

19/12/2022
163
woning verduurzamen

Organisatie Natuur en Milieu heeft afgelopen periode een monitoring gedaan bij meerdere gemeentes in ons land, hieruit blijkt dat de gemeenten Bloemendaal, Westerwolde en Heemstede de meeste huizen hebben met een slecht energielabel. Hierbij gaat het om de E, F en G labels. Het aantal huizen met een slecht label ligt twee keer zo hoog dan het gemiddelde van Nederland, blijkt uit de monitor.

Een verbod op huizen met een slecht energielabel

De milieuorganisatie wilt zo snel mogelijk in verbod op het verkopen van huizen die een slecht label hebben. Ze geven daarbij aan dat ook het kabinet heeft aangekondigd dat er geen huizen meer verhuurd mogen worden vanaf 2030 die een laag energielabel hebben. Volgens hun ontbreekt alleen de duidelijkheid met hoe dat plan precies uitgevoerd zal worden. Zelf zijn ze wél duidelijk, volgens hun moet het namelijk uitgebreid worden naar het eigen woningbezit.

De eigenaren mogen niet gestraft worden

De Vereniging Eigen Huis ziet zelf niets in een verkoopverbod, volgens hun verander je namelijk niets aan de situatie. Het zorgt alleen maar voor problemen bij de eigenaren. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om mensen die in een groot, oud huis wonen te laten verduurzamen tot het energielabel B of zelfs A. Veel eigenaren kunnen dit ook niet betalen. En ze daarmee straffen door ze te verbieden om het huis te verkopen, dat mag niet gebeuren vinden ze. Ook hebben nieuwe eigenaar bij het kopen van een oud huis al meestal grote verbouwingsplannen, verduurzaming zal hierbij zeker bij komen kijken. Hierdoor is het doodzonde als de oude eigenaar veel geld geïnvesteerd heeft aan een verduurzaming, om het huis te mogen verkopen, waarna de nieuwe eigenaar dat er direct uithaalt.

Verduurzamen kan niet altijd

Daarnaast kan elke woning ook niet gemakkelijk verduurzaamd worden. Het neemt namelijk een ingrijpende modernisering met zich mee, denk bijvoorbeeld aan de volledige verwarmingsinstallatie die vernieuwd moet worden. Naast dat het ontzettend duur is zullen de mensen ook voor enkele maanden een ander onderkomen moeten vinden. Dit alles zorgt voor veel problemen, bij mensen met meestal een kleine portemonnee. Ze kunnen dan een aantal maanden helemaal niets in hun woning doen, denk bijvoorbeeld aan de afvoerdroger en condensdroger gebruiken.

De oplossing

Volgens veel onderzoekers moet er een grote inhaalslag gemaakt worden, helemaal als het gaat om spouwmuurisolatie, dubbel glas en een vloerinstallatie. Zo zijn er gemeentes die collectief zonnepanelen aanbieden, dit zouden ze ook met het isoleren van woningen moeten doen. Vooral bij woningen van corporaties is dit hard nodig. Daar hebben de meeste woningen een laag energielabel, denk aan E, F of G.

Lees ook: Innovatie in en om het huis: de strijd tegen de hoge energieprijzen

Lees ook:  Steeds meer Nederlanders vakantieplannen in eigen land

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings